• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ розробив законопроект про продовження тестового режиму системи блокування ПН

13 вересня відбулося чергове засідання КР з питань податкової та митної політики. Розглядпли питання внесення змін до ПКУ щодо зупинення реєстрації податкових накладних у ЄРПН.

Комітет ВРУ розробив законопроект про продовження тестового режиму системи блокування ПН

Як повідомляє АППУ, 13 вересня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.  На порядку денному було дуже важливе питання щодо невідкладного внесення змін до ПКУ щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН.

Президент ВГО «Асоціація платників податків України» Грігол Катамадзе у своєму виступі зазначив, що вже при розробці Ліберального ПКУ були закладені чіткі норми, які стосуються ПДВ, і у випадку його прийняття ні в якому разі не будуть виникати подібні ситуації, наприклад:

  • право платника податку на бюджетне відшкодування не може бути поставлене в залежність від проведення або не проведення перевірок контрагентів до кінцевого продавця товарів (надання послуг);
  • платник податків – покупець не повинен нести відповідальності за невиконання постачальником його зобов’язань зі сплати податку шляхом позбавлення покупця права податкового кредиту із застосуванням штрафних санкцій. 

"Аналогічні норми статті 201.16 чинного ПКУ зовсім не передбачені в нашому Проекті" - додав він.

За словами Г. Катамадзе, запровадження з 1 липня поточного року механізму реєстрації податкових накладних створило проблеми як для покупців, які не мають можливості сформувати податковий кредит у відповідному періоді і при цьому якось вплинути на ситуацію, так і для продавців в частині невиконання своїх договірних зобов’язань перед контрагентами. 

Як результат – значне погіршення ведення бізнесу, неправомірні втрати права на податковий кредит та понесення фінансових втрат внаслідок невиконання своїх зобов’язань перед контрагентами, необхідність залучення додаткових обігових коштів на сплату штучно створених податкових зобов’язань перед бюджетом, в окремих випадках – повне припинення ведення господарської діяльності підприємства. 

Для відстоювання законних інтересів платників податків та для підготовки обгрунтованого Звернення ВГО «АППУ» до Міністра фінансів України Олександра Данилюка та В.о. Голови ДФС України Мирослава Продана, Асоціація на офіційному сайті розмістила анкету-опитування для платників податків, у якій передбачила чіткі запитання з проблемних питань, які можуть виникати при блокуванні податкових накладних.

Попередні результати опитування свідчать про значне збільшення тенденції негативного впливу даного механізму на діяльність бізнесу.

А саме – до Асоціації вже звернулось понад 100 підприємств з різних регіонів України, які безпосередньо зіткнулися з блокуванням податкових накладних свого підприємства. Серед них:

  • у 65 % підприємств «паралізовано» ведення повноцінної господарської діяльності, а в окремих випадках – взагалі припинено;
  • у 58% підприємств були випадки збою роботи Кабінету платника податків, внаслідок чого повідомлення про блокування приходили з істотною затримкою;
  • 50% опитуваних підприємств скаржаться на те, що Комісією ДФС України при розгляді їх пояснень та наданих ними документів взагалі не був дотриманий термін 5 робочих днів;
  • 58% платників податків скаржаться на те, що фіскальним органом не зазначається порушення конкретного критерію ризику (Наказ Мінфіну від 13.06.2017 р. №567), що змушує в подальшому платників податків надавати копії підтверджуючих документів, які знову ж не задовольняють Комісію ДФС України».

Асоціація платників податків України вважає, що діючий механізм блокування податкових накладних має бути невідкладно призупинений та продовжений в тестовому режимі, визначивши при цьому окремі особливості, необхідні для недопущення зупинення автоматичного відшкодування ПДВ, які ініціює Ніна Южаніна. Це дасть можливість невідкладно внести корективи до роботи Системи автоматичного блокування податкових накладних. Крім того, слід врахувати особливості бізнес-процесів і бізнес-операцій реального бізнесу, а також невідкладно доопрацювати Критерії блокування податкових накладних, враховуючи пропозиції експертів та бізнесу.

 

Фахівці Асоціації розповіли про деякі норми, передбачені у законопроекті Комітету, які вважають позитивними:

1) Пропонується зареєструвати всі податкові накладні, реєстрації яких була зупинена з 1 липня 2017 року, крім тих по яким платниками нічого не було зроблено для їх розблокування – не подано документів до ДФСУ для прийняття позитивного рішення ДФСУ або не оскаржено негативне рішення ДФСУ в адміністративному або судовому порядку;

2) Законопроектом не встановлюється конкретного періоду застосування тестового режиму функціонування системи зупинення реєстрації податкових накладних у ЄРПН, а пропонується КМУ провести аналіз результатів його проведення та за умови усунення всіх недоліків запровадження та налагодження безперебійної роботи всієї системи, вийти із законодавчими пропозиціями щодо застосування процедур зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН уже із фактичним зупиненням реєстрації або за умови негативного результату проведення тестового режиму, розробити інший механізм боротьби із схемним ПДВ.

 

Таблиця до проекту Закону України “Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних”:

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»