• Посилання скопійовано

Пільга з ПДВ для постачання періодичних видань та книжок

Норма ПКУ, яка звільняє від оподаткування ПДВ операції з постачання періодичних видань та книжок, існує досить давно. Але і досі вона викликає запитання і потребує роз’яснень від податківців. Розглянемо останнє з них

Пільга з ПДВ для постачання періодичних видань та книжок

Коментар до листа ДФСУ від 12.09.2017 р. №1905/5/99-99-15-03-02-16/ІПК

У коментованому листі податківці нагадали, що відповідно до пп. 197.1.25 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з:

- постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих ЗМІ (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва,

- підготовлення (літературне, наукове і технічне редактування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві), розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва на митній території України.

Але на які саме товари і послуги ця норма розповсюджується? Оскільки ПКУ цього чітко не визначає, податківці, аналізуючи це питання, звернулися до інших законодавчих актів.

Під друкованими ЗМІ (пресою) в Україні розуміються періодичні видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію (відповідно до Закону  №2782-ХІІ).

Книжкова продукція - це сукупність книжкових видань, випущених видавцем (видавцями) або призначених до випуску. Книжкове видання, своєю чергою, визначене Законом №601 як видання, особливістю матеріальної структури якого є скріплення аркушів у корінці з обкладинкою чи оправою. Книжкове видання може бути текстовим, образотворчим, нотним, картографічним.

Але це ще не все.

Згідно із роз’ясненнями податківців, користуватися для визначення зазначених термінів слід:

Тому книга - це неперіодичне видання розміром не менше 49 сторінок, не враховуючи обкладинки, опубліковане у даній країні і доступне для публіки (підпункт "а" пункту 11 Переглянутих рекомендацій). Також книга - це видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці чи оправі, обсягом понад сорок вісім сторінок (розділ 2 Інструкції №22).

А періодичні видання – це видання, які стосуються питань, що становлять спільний інтерес, або спеціально присвячені публікації статей і документальної інформації за окремими питаннями, такими як право, фінанси, торгівля, медицина, мода, спорт і т.д. Під це визначення підпадають спеціалізовані газети і журнали, включаючи журнали, які висвітлюють поточні події, метою яких є відбір, резюмування і коментування фактів, вже викладених у газетах, а також ілюстровані журнали та інші періодичні видання, за виключенням видань, перерахованих у пункті 2 Переглянутих рекомендацій (підпункт "b" пункту 21 Переглянутих рекомендацій).

Також періодичні друковані видання - це газети, журнали, альманахи, бюлетені, збірники, календарі, дайджести, які виходять під постійною назвою з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію (визначення основних термінів у Правилах №169). А ще періодичне видання - це серійне видання, що виходить через визначені проміжки часу з постійним для кожного року числом номерів (випусків), без повторів у змісті, однотипно оформленими, нумерованими і/або датованими випусками, під одним і тим же заголовком (розділ 2 Інструкції №272 і розділ 2 Інструкції №22).

Отже, якщо продукція, яка постачається платником ПДВ, не відповідає зазначеним  умовам, то операції з її постачання (розповсюдження) не підпадає під пільгу, встановлену пп. 197.1.25 ПКУ і такі операції оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20%).

Також нагадаємо, що ввезення друкованої продукції з Росії та окупованої території зараз потребує спеціального дозволу. Докладніше>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»