• Посилання скопійовано

Проблеми з реєстрацією ПН: остання судова практика

Чернігівський окружний адміністративний суд у постанові від 14.09.2017 р. № 825/1354/17 виніс своє рішення на користь платника ПДВ та зобов’язав податківців прийняти декларацію і зареєструвати ПН в ЄРПН за фактичними датами їх подання

Проблеми з реєстрацією ПН: остання судова практика

Зміст позиву

Підприємство просило визнати протиправною відмову податкового органу прийняти подані ним податкові накладні та декларацію з ПДВ та вважати  декларацію прийнятою у день її фактичного отримання органом ДФС, а податкові накладні  прийнятими та зареєстрованими у день їх фактичного отримання органом ДФС. З текстом рішенням можна ознайомитися тут.

Підприємству було відмовлено в прийнятті цих документів у зв’язку з порушенням вимог Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, а саме: «можливо, припинено дію договору про визнання електронних документів».

При цьому  зареєстровані ним посилені сертифікати відкритих ключів ЕЦП на момент судового засідання були діючими і договір про визнання електронних документів був чинним.

 

Обгрунтування податківцями своїх дій

А от податківці у суді пояснювали таке неприйняття вже іншою причиною.

Зокрема, за їх аналізом при реєстрації ПН в ЄРПН підприємства-позивача за операціями за квітень 2017 року було встановлено ознаки зустрічного транзиту (постачання товару, відмінного від придбаного).

Враховуючи наведене, податківці вважали, що в діях підприємства  вбачаються ознаки здійснення операцій без настання реальних наслідків, створення зовнішніх ознак фактичного здійснення операцій та правомірності формування сум податкового кредиту. На підставі цього податківці й відмовили підприємству в реєстрації податкових накладних та документів. Але цієї причини не було вказано в квитанціях!

 

Висновок суду

Суд зробив свій висновок саме на підставі норм законодавства, пов’язаного з отриманням ЕЦП та укладання електронного договору з ДФС щодо його визнання, а саме:

1) На підставі отриманих доказів та документальних підтверджень договір про визнання електронних документів не втратив своєї юридичної значимості для реалізації позивачем свого права на подання звітності в електронному вигляді. З боку ДФС він не був розірваним (припиненим) у встановленому законом порядку та продовжує свою дію.  

2) Саме тому податковий орган зобов'язаний за цим договором здійснити прийняття поданих підприємством ПН та декларації з ПДВ. При цьому суд вважає безпідставними посилання податківців на положення постанови КМУ від 29.03.2017 р. №190, оскільки предметом розгляду даної справи є інші підстави для неприйняття податкових накладних та декларації з ПДВ, про які йдеться у відповідних повідомленнях (квитанціях).

3) В результаті суд зобов’язав вважати неприйняту декларацію з ПДВ прийнятою у день її фактичного отримання органом ДФС, а незареєстровані податкові накладні  - прийнятими та зареєстрованими у день їх фактичного отримання органом ДФС.

 

Підсумки

Якщо податківці не зареєстрували ПН або не прийняли декларацію з ПДВ за причиною: «можливо, припинено дію договору про визнання електронних документів» у разі наявності діючого договору визнання електронних документів, потрібно звертатися до суду  та доводити своє право щодо реєстрації ПН в ЄРПН та подання декларації.

Про першу судову практику щодо блокування ПН читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»