• Посилання скопійовано

Коли постачання послуг нерезиденту призводить до обов’язкової реєстрації ПДВ

Податківці надали роз’яснення щодо порядку обов’язкової реєстрації платником ПДВ при постачанні послуг нерезидентам

Коли постачання послуг нерезиденту призводить до обов’язкової реєстрації ПДВ

Коментар до листа ДФСУ від 03.10.2017 р. № 2097/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У коментованому листі податківці нагадали, коли  настає обов’язок зареєструватися платником ПДВ. Наразі обов’язок настає, коли загальна сума операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткування ПДВ, за останні 12 календарних місяців перевищує 1 мільйон гривень

До загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ, окрім оподатковуваних операцій (за основною ставкою та ставкою 7%), відносяться й операції за нульовою ставкою ПДВ та звільнені від оподаткування ПДВ.

За Положенням № 1130  обов’язкова реєстрація відбувається шляхом подання заяви за ф. №1-ПДВ у строк до 10 календарних днів місяця, наступного за місяцем перевищення граничного об’єму операцій.

Зверніть увагу! Якщо ж така особа не подала заяви у встановлені строки, вона несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ як зареєстрований платник ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку. Детальніше про наслідки тут>>

Докладніше про порядок реєстрації платником ПДВ - у нашій аналітиці

А тепер про послуги нерезидентам.

У коментованому листі податківці зазначили, що з метою визначення такого граничного обсягу при постачанні послуг нерезидентам враховується лише сума послуг, місце постачання яких згідно п. 186.2-186.4 ПКУ знаходиться на території України.

Ті ж послуги, місце постачання яких знаходиться за межами території України, не є об’єктом оподаткування ПДВ і відповідно не враховуються при розрахунку зазначеного у п. 181.1 ПКУ. Детально про оподаткування послуг нерезидентам ми писали у аналітиці.

Тож, якщо підприємство займається тільки наданням видів послуг нерезидентам, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, то незалежно від суми, отриманої від їх постачання, реєструватися платником ПДВ не має необхідності.   

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»