• Посилання скопійовано

Коли плата за надання банком виписки є об’єктом оподаткування ПДВ

Податківці розповіли про оподаткування ПДВ комісійної винагороди за надання банком клієнту рахунку - виписки поштою та/або за надання дублікату/копії банківського договору

Коли плата за надання банком виписки є об’єктом оподаткування ПДВ

Коментар до листа ДФСУ від 11.10.2017 р. №2215/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У коментованому листі податківці ґрунтувалися на  нормі пп. 196.1.5 ПКУ. Зокрема, за нею не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг розрахунково-касового обслуговування.

Що відноситься до розрахунково-касового обслуговування встановлено п. 1.37 Закону № 2346. Ним є послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов'язані із переказом коштів з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Тобто порядок надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування згідно із законодавством України має бути визначено при укладанні договору та здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Але перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування затверджений постановою НБУ від 01.08.2017 р. №73. А саме:

  • надання виписок з рахунків клієнтів (на паперовому носії, в електронному вигляді, у вигляді текстових повідомлень, з використанням платіжних пристроїв, мобільного зв'язку тощо) та додатків до них (п. 2.2 Переліку № 73);
  • надання документів (копій документів), які є документальним підтвердженням переказу коштів, у тому числі за операціями з використанням електронних платіжних засобів;
  • видача дублікатів/копій касових, розрахункових та інших документів, які зберігаються в архіві (п. 2.4 Переліку № 73).

На підставі вищенаведених особливостей податківці зробили висновок: «якщо операції з надання банком клієнту рахунку - виписки поштою та/або дублікату/копії банківських договорів відносяться до операцій з розрахунково-касового обслуговування, визначених у Переліку №73, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ, а винагорода (плата), яка отримується банком за такі операції, не включається до бази оподаткування ПДВ.»

З цього випливає: якщо послуги, що надаються банком, не відносяться до послуг з розрахунково-касового обслуговування, передбачених договором між банком та клієнтом,  вони оподатковуються ПДВ на загальних підставах. Відповідно банк буде зобов’язаний скласти на таку операцію ПН та зареєструвати її у ЄРПН, а у суб’єкта  господарювання буде право на податковий кредит за нею. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»