• Посилання скопійовано

Як нараховувати ПДВ на постачання товару у тарі чи упаковці

Податківці розповіли про оподаткування ПДВ операції з продажу сільгосппродукції в тарі

Як нараховувати ПДВ на постачання товару у тарі чи упаковці

Коментар до листа ДФС у Запорізькій області від 18.10.2017 р. № 2277/ІПК/08-01-12-01-10 

Що є тарою та її види

У коментованому листі податківці насамперед зупинилися на правилах обліку тари. Вони  регламентовані розділом 6 Методичних рекомендацій №2. З огляду на зміст цього розділу, тара може бути одноразовою та багаторазовою.

Відповідно до п. 6.1 Методрекомендацій №2 до тари одноразового використання відноситься тара, яка використовується лише один раз, не підлягає поверненню і не приймається від покупців: паперова, картонна, поліетиленова, мішки, коробки паперові та з полімерних матеріалів, що використовуються для упаковки продукції.

Зверніть увагу! Якщо тара використовується для упаковки готової продукції безпосередньо в процесі виробництва, її включають у виробничу собівартість готової продукції (п. 6.4 Методрекомендацій №2).

Тара для багаторазового використання може класифікуватися за видами продукції, для пакування якої вона призначена. До них відносяться: засоби пакетування і спеціалізовані контейнери, тара-устаткування, засоби пакування чорних металів і металоконструкцій, засоби пакування продукції кольорової металургії, засоби пакування газової продукції, засоби пакування хімічних реактивів тощо.

 

Чи має право платник ПДВ на податковий кредит при придбанні тари

Податківці у коментованому листі вказали, що при придбанні тари платник ПДВ має право на податковий кредит на загальних підставах. Тобто, якщо тара придбавається у платника ПДВ і в її ціні міститься сума ПДВ, то на таку суму, на підставі зареєстрованої податкової накладної або інших документів, зазначених у п. 201.11 ПКУ, покупець матиме право на податковий кредит.

А далі, залежно від її використання, у платника ПДВ  може виникнути обов’язок  нарахувати ПДВ, зокрема, за п. 198.5 ПКУ.

 

Як нараховувати ПДВ при постачанні товарів у тарі

За коментованим роз’ясненням податківців ПЗ з ПДВ за таким постачанням слід  нарахувати з загальної ціни продажу товару з урахуванням вартості тари.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При цьому слід враховувати, що передача тари покупцю може здійснюватися як із переходом права власності, так і без передачі таких прав (у випадку з поворотною тарою).

Якщо право власності на тару переходить до покупця. Операції з постачання товарів (у тому числі тари), місце постачання яких розташоване на митній території України, є об'єктом оподаткування ПДВ (п. 185.1 ПКУ). Саме тому при постачанні тари постачальник має нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ. З огляду на норму п. 188.1 ПКУ базою оподаткування при постачанні тари буде договірна вартість. Але вона не може бути меншою за ціну придбання тари, а у випадку самостійного виготовлення - не нижчою за звичайну ціну. Якщо ж тара обліковувалася у постачальника як необоротний актив, то база оподаткування при її поставці не може бути нижчою за балансову (залишкову) вартість, що склалася станом на початок звітного періоду.

Якщо право власності на тару зберігається у постачальника. При постачанні поворотної тари ПДВ нараховувати не потрібно, оскільки така операція не підпадає під визначення постачання товарів за пп. 14.1.191 ПКУ.

 

Як зазначати тару в податковій накладній

Якщо передача тари є постачанням товарів та відповідно об’єктом оподаткування ПДВ, то така тара зазначається у розділі Б податкової накладної. У цьому розділі, як при постачанні інших товарів, зазначається назва тари, її код за УКТ ЗЕД, кількість та ціна тощо.

Якщо ж тара є зворотною (в тому числі заставною), то дані про неї зазначаються тільки в графі Х розділу А податкової накладної. Вартість тари визначається у договорі (контракті) як зворотна (заставна) і не включається до бази оподаткування, а зазначається в графі Х як загальна сума коштів, що підлягають сплаті (як застава або ж як компенсація у випадку, якщо тару буде пошкоджено або вона не буде повернена власнику).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»