• Посилання скопійовано

Податкова накладна складена за другою подією: наслідки для покупця

У новому листі ДФСУ роз’яснює, що робити покупцю, якщо податкова накладна була складена постачальником не за першою подією, і чи дає така податкова накладна право на податковий кредит

Податкова накладна складена за другою подією: наслідки для покупця

Коментар до листа ДФСУ від 10.11.2017 р. №2582/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У коментованому листі податківці розглядають ситуацію, коли постачальником було отримано дві передоплати за товар, однак податкову накладну він виписав за другою подією - на дату постачання такого товару. Ситуацію ускладнювало те, що сума постачання (і, відповідно, зареєстрованої податкової накладної) була нижчою за загальну суму передоплат. І відповідна різниця була повернена покупцю.

Тож, постачальник помилився двічі – і в даті, і в сумі податкової накладної. Але розглянемо наслідки такої помилки окремо, адже обидві вони ставлять під сумнів податковий кредит покупця.

 

Помилка у даті складання податкової накладної

Нагадаємо правила визначення дати податкової накладної при постачанні товарів/послуг. За п. 201.1 ПКУ податкова накладна складається під час виникнення податкових зобов’язань. Податкові зобов’язання (у звичайному випадку) згідно з п. 187.1 ПКУ,  виникають на дату події, що відбулась раніше:

  •  зарахування коштів у вигляді передоплати за такі товари чи послуги;
  • відвантаження товарів, надання послуг, а у разі експорту – перетин товару митного кордону України, що засвідчено митною декларацією.

Простіше кажучи, податкову накладну слід складати датою першої з зазначених подій. На цьому наголошують і податківці у коментованому листі. При цьому вони підкреслюють: «Податкова накладна, складена на іншу дату, ніж дата виникнення податкових зобов’язань, є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, а тому не може бути підставою для формування податкового кредиту».

Ось так, не зважаючи на чинну норму п. 201.10 ПКУ, за якою зареєстрована податкова накладна сама по собі вже є підставою для визнання податкового кредиту і не потребує додаткового документально підтвердження.

Тож, щоб у наведеній в коментованому листі ситуації покупець отримав право на податковий кредит, постачальник помилку у даті податкової накладної виправити. Алгоритм такого виправлення ми наводили тут.

У випадку, що розглядається у коментованому листі, постачальник повинен був скласти дві податкові накладні за датами і сумами отриманих передоплат за товар. Водночас, щоб збільшити власний ліміт реєстрації податкових накладних, постачальник має скласти розрахунок коригування до помилкової податкової накладної, в якому усі числові показники зазначаються зі знаком "-".  Такий розрахунок коригування повинен бути зареєстрований покупцем, на якого була виписана податкова накладна.

 

Помилка у сумі складеної податкової накладної

Оскільки для виправлення помилки у даті в податковій накладній її доводиться повністю скасовувати, додатково коригувати числові показники такої податкової накладної потреби немає. Тобто, у випадку, який розглядається у коментованому листі, обидві помилки виправляються однаково:

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • помилкова накладна скасовується;
  • натомість складаються і реєструються дві податкові накладні з правильними показниками (на суму передоплат).

Але потім, під час відвантаження товарів, відбувається зменшення їх ціни. В результаті загальна сума, на яку цей товар відвантажено, менша за отримані передоплати, і різниця повертається покупцю. 

На зазначену різницю продавець складає розрахунок коригування, який також реєструється покупцем. На думку податківців,  він повинен бути складений саме на дату повернення коштів (а не на дату перегляду ціни постачання).

При цьому у коментованому листі податківці не роз’яснюють, до якої з нових податкових накладних потрібно складати такий розрахунок коригування (адже передоплата була двома частинами). Однак зрозуміло, що скласти його слід до тієї податкової накладної, в якій зазначався товар, ціну на який було зменшено. Якщо цей товар зазначався в обох податкових накладних – постачальнику треба буде створити два розрахунки коригування (по одному до кожної податкової накладної).

 

Наслідки для податкового кредиту, якщо порушуються строки реєстрації ПН/РК

За нормами п. 198.6 ПКУ, якщо постачальником порушуються строки реєстрації податкової накладної, то покупець матиме право визнати податковий кредит, починаючи з місяця, в якому буде здійснено реєстрацію такої податкової накладної.  Цим правом він зможе скористатися до закінчення 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Тож, якщо помилка, яка розглядається у коментованому листі, була виправлена після закінчення граничного строку реєстрації податкових накладних, скористатися податковим кредитом у місяці здійснення передоплат покупець вже не зможе. Але, щоб взагалі не втратити право на податковий кредит, до постачальника обов’язково слід звернутися і на цю помилку вказати. 

Що робити покупцю, якщо постачальник відмовляється виправляти свою помилку?

Податківці наголошують, що покупець, протягом 365 днів, що наступають за останнім днем граничного строку подання декларації з ПДВ за місяць в якому податкова накладна не була зареєстрована (або виписана з помилками) може подати до органу ДФС відповідну заяву зі скаргою на такого продавця. І хоча така заява не надасть права на податковий кредит за незареєстрованою (помилковою) ПН, однак протягом 90 днів контролюючим органом буде проведено документальну перевірку такого продавця. І у разі виявлення порушень, йому буде надано вимогу щодо здійснення дій для виправлення помилки (реєстрації податкової накладної). До такої заяви покупець повинен додати документи, що підтверджують факт оплати або отримання таких товарів/послуг.

А ось щодо зменшення податкового кредиту внаслідок повернення передоплати, ситуація дещо інша.

Якщо постачальник не надав розрахунок коригування на повернену суму передоплати, податківці вимагають від покупця зменшити його податковий кредит (на підставі бухгалтерської довідки). 

Аналогічного зменшення податкового кредиту вони вимагають і якщо покупець не зареєстрував такий розрахунок коригування в ЄРПН.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»