• Посилання скопійовано

Податкова накладна на звільнені від ПДВ операції замість оподатковуваних: виправляємо помилку

Який порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній, а саме: якщо платником була складена податкова накладна на звільнені від оподаткування ПДВ операції (без ПДВ), а необхідно було скласти накладну на оподатковувані ПДВ операції?

Податкова накладна на звільнені від ПДВ операції замість оподатковуваних: виправляємо помилку

Податківці у підкатегорії 101.15 «ЗІР» зазначають, що за п. 17 Порядку  №1307, для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні. Тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні. У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ». 

Виправлення помилок у ПН проводяться шляхом складання РК відповідно до п. 192.1 ПКУ.

Податківці на підставі цих норм зазначили алгоритм дій платника ПДВ, якщо платником була складена податкова накладна на звільнені від оподаткування ПДВ операції (без ПДВ), а необхідно було скласти накладну на оподатковувані ПДВ операції. А саме:

  • до такої податкової накладної складається розрахунок коригування, в якому у полі «Дата складання» вказується дата, на яку було виявлено помилку. У  розділ Б такого розрахунку коригування зі знаком «-» вказується обсяг операцій з постачання товарів/послуг, які зазначені як звільнені від оподаткування. Такий РК реєструється в ЄРПН покупцем;
  • потім складається нова податкова накладна на операції, які оподатковуються за відповідною ставкою (20, 7, 0%). Датою складання такої податкової накладної є дата виникнення податкових зобов’язань. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

***

Про складання РК для зміни номенклатури, ціни чи кількості товарів ми писали тут>>

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»