• Посилання скопійовано

Супровідні послуги до факторингових операцій: база оподаткування ПДВ

Податківці роз'яснили питання оподаткування ПДВ послуг, що постачаються під час здійснення операцій з факторингу

Супровідні послуги до факторингових операцій: база оподаткування ПДВ

Коментар до листа від від 08.12.2017 р. № 2893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Договір факторингу передбачає, що одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Предметом договору факторингу може бути право:

  • грошової вимоги, строк платежу за якою настав (наявна вимога),
  • вимоги, яке виникне в майбутньому (майбутня вимога).

Клієнтом може бути фізична або юридична особа, яка є суб'єктом підприємницької діяльності.

А от з іншою стороною – фактором, не все так просто. Фактором може бути банк або інша фінансова установа, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції. Про порядок отримання ліцензії читайте тут>>

За що отримує винагороду фактор? Які послуги він надає? Це очевидно з визначення договору факторингу. Плату фактор отримує за передачу коштів в розпорядження клієнта. Простіше кажучи, це плата за користування грошима.

Але під час отримання факторингових послуг клієнти часто сплачують додаткові комісії. Ось в них вже зовсім інший статус, і це впливає на оподаткування ПДВ таких комісій.

 

Супровідні послуги до операцій з факторингу оподатковуються ПДВ

Згідно з коментованим листом, об’єктом оподаткування ПДВ буде комісія, що отримується фактором за послуги клієнту. Це спричинено відсутністю пільг щодо таких комісій в ПКУ. А сама така комісія кваліфікується податківцями як плата за послугу (тобто як різновид винагороди за них). Але про які послуги йдеться?

До таких послуг можуть бути віднесені перевірка документів для здійснення операцій з відкриття, авізування та підтвердження акредитивів у будь-якій валюті за внутрішьноторговельними, імпортними, експортними операціями клієнтів, для факторингових операцій і внесення змін до договору факторингу. Тобто будь-які додаткові послуги (крім самого факторингу) – це надання коштів у розпорядження клієнту.

Така комісія оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку. Тобто, якщо згідно зі ст. 186 ПКУ, згадані послуги  надаються на митній території України, вони оподатковуються ПДВ за ставкою 20%. 

 

Операції з факторингу не є об’єктом оподаткування ПДВ

Щодо самих операцій з факторингу податківці у коментованому листі відповіді щодо їх оподаткування ПДВ не дають. Але те, як вони оподатковуються, можна дізнатися, аналізуючи пп. 196.1.5 ПКУ та інший лист податківців. Про це тут>>

Якщо об’єктом факторингових операцій є валютні цінності, цінні папери, у т.ч. компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тобто на такі операції податкові зобов’язання не виникають і відповідно податкова накладна не складається.

 

А що при цьому з податком на прибуток?

Податківці зазначають, що ПКУ не передбачає коригування фінрезультату до оподаткування за операціями з факторингу. Тобто доходи та витрати з вищезазначених операцій мають визначатися відповідно до П(С)БО або МСФЗ.

Бухгалтерські проведення з обліку послуг з факторингу дивіться тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 6861
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202447
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024192
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202457
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024176