• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ ремонтних робіт, виконаних нерезидентом на території України

Резидент отримує роботи з ремонту нерухомості від нерезидента на території України. Чи потрібно нараховувати ПДВ отримувачу робіт? За яких умов нерезидент мусить зареєструвати постійне представництво?

Оподаткування ПДВ ремонтних робіт, виконаних нерезидентом на території України

Коментар до листа ДФС від 08.02.2018 р. №522/5/99-99-15-03-02-16/ІПК

Оподаткування ПДВ

ДФСУ у коментованому листі нагадує, що обов’язок сплати ПДВ при отримані послуг (а до них, з метою оподаткування ПДВ, належать і роботи) від нерезидента або його постійного представництва, що не зареєстроване платником ПДВ, покладено на покупця таких послуг.

При цьому, ПДВ сплачується лише у тому випадку, якщо місце постачання послуг за п. 186.2-186.4 ПКУ визначено на території України. Зокрема, місцем постачання послуг з підготовки та проведення будівельних робіт та інших послуг за місцезнаходженням нерухомого майна, у тому числі що будується, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна. Отже, якщо нерухомість знаходиться на території України, такі послуги оподатковуються ПДВ за ставкою 20%. 

При цьому базою оподаткування ПДВ буде договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства, за курсом НБУ на дату виникнення податкових зобо’язань.

Звісно, що в договорі з таким нерезидентом ціна зазначається без ПДВ (оскільки сам нерезидент не є платником ПДВ). Отже, сума ПЗ з ПДВ визначатиметься як 20% від такої ціни. При цьому для визначення ПЗ використовується курс НБУ на дату першої події – або оплати цих послуг, або оформлення документу про їх отримання. База оподаткування безоплатно отриманих послуг визначається, виходячи зі звичайних цін на такі послуги.

Покупець послуг – платник ПДВ складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку. Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН. Детальніше про це тут.

Нагадаємо, що при отриманні послуг від нерезидента, обов’язок нарахувати зобов’язання з ПДВ поширюються і на покупців-неплатників ПДВ. Однак, оскільки такі особи не є платниками ПДВ, то податкову накладну вони не складають і права на податковий кредит в них не буде. Про це ми писали тут.

 

Чи потрібно нерезиденту створювати постійне представництво для надання послуг в Україні?

Нерезидент, який планує здійснювати господарську діяльність та отримувати дохід від продажу надання послуг на митній території України, зобов’язаний поставити на облік в контролюючому органі своє постійне представництво за його місцезнаходженням.

Як зазначають податківці у коментованому листі, термін "постійне представництво" включає, зокрема, і будівельний майданчик, будівельний, складальний або монтажний об'єкт чи пов'язану з ними наглядову діяльність, якщо тривалість робіт, пов'язана з таким майданчиком, об'єктом чи діяльністю, перевищує шість місяців.

Отже, в разі виконання робіт з ремонту нерухомості, строк виконання яких вимагає реєстрації постійного представництва, нерезиденту доведеться його створити. А покупцю цих робіт слід укласти договір саме з постійним представництвом.

Зауважимо, що оподаткування ПДВ робіт, отриманих від постійного представництва нерезидента, не відрізняється від оподаткування таких робіт, отриманих напряму від нерезидента. Але лише в одному випадку – якщо такі постачальники не зареєстровані платниками ПДВ.

Втім, реєстрація постійних представництв платниками ПДВ відбувається на загальних підставах. Про це йдеться, зокрема, у листі ДФСУ від 28.01.2016 р. №1656/6/99-99-19-03-02-15.

Отже, якщо представництво планує здійснювати операції з постачання (реалізації) робіт (послуг) на митній території України, то воно повинно отримати статус постійного представництва нерезидента та згідно з вимогами ПКУ подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням заяву і відповідно зареєструватись як платник ПДВ у обов’язковому порядку у разі, якщо загальний обсяг оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн гривень.  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»