• Посилання скопійовано

У ДРСУ є суттєві зауваження до проекту порядку зупинення реєстрації ПН/РК

Коментар Голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної щодо нової системи блокування податкових накладних

У ДРСУ є суттєві зауваження до проекту порядку зупинення реєстрації ПН/РК

З 1 березня має набрати чинності система блокування податкових накладних - це передбачено законом. Два проекти постанов, які стосуються блокування податкових накладних, були надіслані до ДРС тільки 16 лютого (лист від 16.02.2018 р. №26010-06-10/4452) і на момент їх винесення на розгляд Кабміну не отримали висновку Державної регуляторної служби України.

Більше того, 20 лютого, після попереднього опрацювання цих документів, ДРС підготовлено лист на адресу розробника з суттєвими зауваженнями та запитаннями. Відповідь від Мінфіну поки що не надійшла.

"Сподіваємось, що це рішення не буде опубліковане до його опрацювання відповідно до законодавства. Треба зазначити, що до 16 лютого було достатньо часу, а саме: півтора місяця, щоб надіслати до ДРС ці проекти постанов, щоб прискорити їх розгляд. Наразі ми працюємо з ними, але у ДРС є суттєві зауваження. По суті цими проектами постанов критерії ризику не визначено, ними визначається механізм їх встановлення, що насправді законом не передбачено." - зазначила Голова Держрегуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Щодо проекту постанови, яким звужується операційний день роботи системи по реєстрації податкових накладних. Зараз реєстрація можлива цілодобово, а відповідно до нового проекту постанови, тривалість операційного дня скорочується з 8.00 до 20.00.

"Виникає запитання – це електронна система чи ручна? Фактично передбачено дві робочі зміни, для електронної системи це абсолютно не важливо. Посилання на регламентні роботи не обґрунтоване. Не зрозуміло чому саме з 20.00 до 8.00 щоденно повинні проводитись технічні роботи з системою. Це виглядає необґрунтовано. Тим більше, що це скорочує права суб’єктів, а в аналізі регуляторного впливу про це не йдеться, тобто відсутня оцінка наслідків скорочення прав підприємців" - зауважує Ксенія Ляпіна.

Також у проекті постанови про внесення змін до порядку ведення єдиного реєстру податкових накладних, на думку ДРСУ, треба врахувати пункт, у якому визначено мовчазну згоду та час її визначення. На сьогодні це не враховано.

Більш важливою є друга постанова про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкових накладних, розрахунку коригування в ЄРПН. Власне в цьому порядку і мали бути визначені критерії ризику, але їх там немає.

 

"У ДРС є низка зауважень, але ключове зауваження, що замість критеріїв ризику тут міститься порядок погодження цих критеріїв шляхом розгляду їх Комітетом Верховної Ради України, закладена ціла процедура" - Ксенія Ляпіна 

 

У Держрегуляторній службі звертають увагу, що у Комітету ВРУ та і у Верховної Ради в цілому таких повноважень немає. Тож на даний момент це виглядає не як інформування, яке би покращило розуміння критеріїв ризику всіма сторонами, а виглядає як перекладання відповідальності за затвердження критеріїв, що не відповідає законодавству.

ДРСУ наполягає на врахуванні зауважень.

***

Читайте також:

​Мінфін розробив проект постанови щодо роботи системи ризиків з ПДВ.

Проект порядку зупинення реєстрації ПН/РК: аналіз від редакції.

Як розглядатимуться скарги на відмову розблокувати ПН/РК: проект від Мінфіну.

Джерело: Податковий блог Ольги Германової

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»