• Посилання скопійовано

Кабмін оприлюднив порядок блокування податкових накладних

Ввечері у суботу, 3 березня 2018 р., на «Урядовому порталі» опубліковано Постанову № 117 щодо подальшої роботи системи ризиків з ПДВ, яку було схвалено КМУ ще 21 лютого. Ця постанова набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування

Кабмін оприлюднив порядок блокування податкових накладних

Нагадаємо, що проект цієї постанови був розроблений спільно Мінфіном і ДФСУ. Ми аналізували цей проект тут і тут.

Забігаючи наперед, зауважимо, що затверджена КМУ постанова – це той самий проект. А отже, ті, хто ще не читав, як блокуватимуться ПН/РК далі і як можна буде відновити їхню реєстрацію, саме час прочитати наші статті!  

 

Що змінюється?

Як повідомляє Мінфін, ця Постанова передбачає такі зміни:

1) Для зменшення випадків зупинки реєстрації податкових накладних встановлюється «відсікаючий критерій» 3% та поріг обсягу постачання за місяць у розмірі 500 тис. грн.

2) Для малого та середнього бізнесу запроваджуються показники позитивної податкової історії. Податкові накладні з ризиковою операцією по платниках з позитивною податковою історією зупинятися не будуть.

3) Запроваджується електронний Реєстр зупинених ПН/РК, в якому платник в онлайн режимі зможе знайти інформацію щодо розгляду та статусу зупинених ПН/РК.

4) Для оперативності розгляду пояснень та документів передбачається створення комісій на регіональному та центральному рівні.  Якщо рішення комісій не зареєстровані протягом 7 робочих днів, зупинені  ПН/РК реєструватимуться в автоматичному режимі.

5) Допрацьована форма рішення про відмову в реєстрації. Зокрема, в рішенні буде зазначатися чітка вмотивована підстава відмови. У випадку ненадання та/або надання документів, які складені з порушенням законодавства, у формі буде зазначатися конкретний документ, якого це стосується.

Також Постановою КМУ від 21.02.2018 р. №117 врегульовується питання реєстрації ПН/РК для платників, щодо яких до 01.12.2017 року було зупинено ПН/РК та не подано пояснень та документів. Та два важливі моменти: 

По-перше, критерії блокування ПН/РК має затвердити ДФСУ за погодженням з Мінфіном. І оприлюднити на сайті ДФСУ. Чого досі не було зроблено. Опублікована постанова містить лише ознаки тих ПН/РК, які не будуть блокуватися.

По-друге, протягом місяця з набрання чинності цієї постанови, Реєстр зупинених ПН/РК функціонує в тестовому режимі. Але це не означає, що блокувати будуть не одразу. Ні, просто протягом цього місяця рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК набувають чинності з дня їх приймання і надсилаються платнику без їх реєстрації в Реєстрі зупинених ПН/РК. 

Після нетривалого громадського обговорення, цей проект був схвалений КМУ  і, нарешті, був оприлюднений на «Урядовому порталі». Ознайомитися з текстами порядків можна уже на нашому порталі:

 

 

Коли наберуть чинності порядки?

Згідно з текстом постанови, вона набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування. 7 березня 2018 року Постанова №117 опублікована в «Урядовому кур'єрі» №46 (6162). 

Отже, з 22 березня 2018 року знову запрацює блокування ПН/РК. Також про це тут>>

UPD  Система блокування ПН/РК запрацювала! Повідомлення ДФСУ о 15:00 23 березня 

 

***

Читайте також:

Проект порядку зупинення реєстрації ПН/РК: аналіз від редакції.

 

Як розглядатимуться скарги на відмову розблокувати ПН/РК.

Знайомтеся з критеріями блокування ПН та показниками податкової історії

ДФСУ презентувала нові правила блокування ПН/РК.

Позитивна податкова історія. Що це таке і чому це важливо?

 

Правила блокування ПН/РК: аналіз критеріїв від редакції

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»