• Посилання скопійовано

Було ПАТ, а стало ПрАТ: наслідки з ПДВ та податку на прибуток

Зміна типу акціонерного товариства з приватного на публічне або з публічного на приватне не є його перетворенням. До такого висновку доходить ДФСУ у свіжому роз'ясненні. Що це означає з метою оподаткування ПДВ та податком на прибуток, дізнайтеся далі

Було ПАТ, а стало ПрАТ: наслідки з ПДВ та податку на прибуток

Чому не перетворення? 

Податківці у листі від 27.03.2018 р. №1240/6/99-99-15-02-02-15/ІПК спираючись на норми ЦКУ та Закону №514 роз'яснюють, що саме є перетворенням акціонерного товариства (далі – АТ).

Відповідно до ст. 87 Закону №514 перетворенням АТ визнається зміна організаційно-правової форми акціонерного товариства з його припиненням та передачею всього майна, прав і обов’язків підприємницькому товариству - правонаступнику згідно з передавальним актом. І перетворитися  АТ може лише на інше господарське товариство або виробничий кооператив.  

Висновок: зміна ПАТ на ПрАТ є лише зміною типу такого товариства і не є його перетворенням.

 

І як це вплине на оподаткування витрат і доходів? 

Податківці роз’яснюють – нічого страшного у такому випадку не трапляється. 

Платник податку на прибуток залишається той самий (без зняття з обліку і нового взяття). Тож, порядок оподаткування податком на прибуток при зміні типу акціонерного товариства залишається незмінним (і визначається п. 134.1.1 ПКУ). 

А оскільки припинення діяльності товариства не відбувається, то така зміна не позбавляє ПрАТ права на врахування від’ємного значення минулих періодів (коли воно було ПАТ).

 

А що з ПДВ?

У даному випадку ситуація аналогічна, податкових наслідків з ПДВ не виникає. Тож, право на віднесення до податкового кредиту від’ємного значення, яке виникло в минулих звітних періодах, за ПрАТ зберігається. Однак є й певна «родзинка», про яку нагадують податківці. 

Відповідно до п. 183.15 ПКУ у разі зміни даних про платника податку, зокрема найменування, платник податку подає реєстраційну заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані.

Така реєстраційна заява подається з позначкою «Перереєстрація» (другий аркуш такої заяви не заповнюється та не подається). По замовчуванню зміни вносяться третім робочим днем з дня отримання реєстраційної заяви. За бажання, платник ПДВ може бути встановлено день до закінчення 3 робочих днів з дня отримання такої заяви (про що необхідно зазначити у заяві).

 

Як складаються податкові накладні до і після перереєстрації платника ПДВ

Тут все доволі просто. 

До дати перереєстрації платник ПДВ (і його постачальники) використовує попередні реквізити податкової реєстрації. 

Податкові накладні, що складені до реєстрації зміни найменування реєструються із старою назвою, з дня реєстрації змін з новою. 

Тож не забудьте попередити ваших контрагентів про зміни, адже такий реквізит податкової накладної як «назва покупця» відноситься до обов’язкових реквізитів податкової накладної. 

А у випадку, якщо податкова накладна була складена з неправильним найменуванням – слід вимагати від контрагента виправлення цієї помилки. 

Про те, як вона виправляється, ми писали тут. Аналогічна консультація була наведена в листі ДФСУ від 19.02.2018 р. № 666/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.  

 
На жаль, податківці у ІПК не прописали, чи виникають наслідки при зміні типу товариства в застосуванні існуючих ЕЦП.
 
Від себе додамо, що така зміна приводить до необхідності внести нову інформацію до відомостей підприємства в ЄДР. А назва підприємства є обов'язковим реквізитом договора щодо використання ЕЦП. Тому необхідно скасувати посилені сертифікати ЕЦП (з попередніми відомостями, зазначеними у посиленому сертифікаті) та сформувати нові посилені сертифікати з актуальними даними клієнта. Про це зазначали й київські податківці тут>>
 
Після оновлення потрібно заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів. Про неї ми писали тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»