• Посилання скопійовано

Продається будинок та земельна ділянка: що з ПДВ?

ДФСУ говорить, що при здійсненні такої операції потрібно враховувати порядок відображення в обліку об'єкту нерухомості та земельної ділянки, на якій він знаходиться. Тобто, те, чи належить така земельна ділянка до будинку, чи ні за даними Земельного кадастру, прямо впливає на порядок оподаткування її продажу ПДВ

Продається будинок та земельна ділянка: що з ПДВ?

Згідно з п. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства.

З цієї норми виходять і всі особливості оподаткування одночасного продажу земельної ділянки і будівлі, про які податківці говорять у індивідуальній податковій консультації від 27.03.2018 р. №1247/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Вони нагадують, що згідно з ст. 377 ЦКУ при набутті права власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить і право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені. 

Отже, продається будівля – до покупця автоматично переходить право власності на земельну ділянку, яке до цього належало продавцю будівлі. Тому суму, яку такий продавець бажає отримати за землю, слід врахувати у вартості будівлі, яка продається.  

При цьому данні про розмір та номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з переходом права власності є істотними умовами договору купівлі-продажу такої будівлі.

Але земельна ділянка може продаватися і окремо. І от зважаючи на це податківці приходять до таких висновків:

1) якщо здійснюється операція з постачання земельної ділянки, що знаходиться під об'єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої ділянки як окремого об'єкта);

2) у разі, якщо здійснюється операція з постачання об'єкта нерухомості разом з земельною ділянкою, яка знаходиться під таким об'єктом та обліковується у загальній вартості об'єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»