• Посилання скопійовано

Чи можна скасувати самостійно нарахований штраф за допомогою нового уточнюючого розрахунку?

Податківці розглянули питання щодо можливості скасування платником податку суми штрафу, яка була нарахована ним в уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок

Чи можна скасувати самостійно нарахований штраф за допомогою нового уточнюючого розрахунку?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 16.04.2018 р. №1607/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила, що уточнюючий розрахунок подається з метою виправлення помилки, допущеної при визначенні податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, яка міститься у раніше поданій декларації з ПДВ.

Штраф на підставі абзацу четвертого п. 50.1 ПКУ застосовується у разі встановлення платником факту заниження суми, яку платник податків повинен сплатити до бюджету як податок в порядку та строки, визначені податковим законодавством, та визначається самостійно платником податку у відповідних відсотках до суми занижених податкових зобов'язань з ПДВ, також визначених платником самостійно.

Відповідно до форми уточнюючого розрахунку сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки (при позитивному значенні різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду уточнюючого розрахунку), відображається у графі 6 рядку 18.1 та не відображається у графах 4 та 5 рядку 18.1.

Отже, за допомогою уточнюючого розрахунку відбувається виправлення показників, зазначених у декларації з ПДВ. Оскільки у декларації відсутні рядки, в яких вказуються суми штрафу, виправити суму штрафу, визначену в уточнюючому розрахунку, шляхом подання іншого уточнюючого розрахунку неможливо.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»