• Посилання скопійовано

Продаємо електромобіль – як скласти податкову накладну?

З 01.01.2018 р. діють пільги з ПДВ, передбачені ПКУ щодо операцій з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами. А як скласти ПН за таким постачанням? Консультує ДФСУ

Продаємо електромобіль – як скласти податкову накладну?

В індивідуальній консультації від 20.04.2018 р. №1794/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ нагадує, що Законом №2245-VIII було доповнено розділ XX підрозділ 2 ПКУ пунктом 64, згідно з яким тимчасово, до 31 грудня 2018 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні).

Таким чином, протягом усього 2018 року операції з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами вищевказаної товарної підкатегорії, звільняються від оподаткування ПДВ. 

Але, хоч операція і пільгована, це не позбавляє постачальника – платника ПДВ від обов’язку:

 

Як складається податкова накладна на таку поставку? 

Складається вона згідно з  Порядком №1307, але має певні особливості, про які нагадують податківці у коментованому листі. 

За загальними правилами вказуються номер і дата ПН, найменування та ІПН покупця та продавця, назва автомобіля і його код УКТ ЗЕД. Якщо електромобіль імпортного походження, про це обов’язково ставиться позначка у графі 3.2 табличної частини ПН. 

Та, крім цього, не забувайте! В графі 8 табличної частини ПН зазначається код ставки «903»,  що означає здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування.  

Також в такій ПН зазначається відповідний код пільги з оподаткування. Це здійснюється у графі 9 табличної частини ПН. 

Підпункт 7 п. 16 Порядку № 1307 прописує наступні правила зазначення такого коду пільги. Він зазначається згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної.

У разі здійснення пільгових операцій, які не внесені до цих довідників (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання податкової накладної, у графі 9 проставляється умовний код "99999999", а у відведеному полі зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»