• Посилання скопійовано

Як зареєструватися платником ПДВ? Нагадування від податківців

ДФС роз'яснила деталі щодо реєстрації платників податку на додану вартість

Як зареєструватися платником ПДВ? Нагадування від податківців

ДФС у Київській області нагадують, що особам, що реєструються як платники ПДВ, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для сплати ПДВ і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ. 

Статтею 181 ПКУ визначено, що обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають юрособи та фізособи-підприємці у яких загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (крім платників єдиного податку). 

Податківці радять, у разі відсутності обсягів операцій, що оподатковуються ПДВ, відсутні або, якщо вони є меншими мільйонної межі, добровільно зареєструватися як платник ПДВ.

 

Строки подання заяви

Юрособа або фізособа-підприємець, що підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому вперше досягнуто встановлене перевищення обсягу оподатковуваних операцій. 

У разі добровільної реєстрації осіб платниками ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних

 

Форма подачі заяви 

Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів: 

1) у паперовому вигляді особисто фізособою або безпосередньо керівником або представником юрособи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи; 

2) в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством; 

3) у разі добровільної реєстрації як додаток до реєстраційної картки, що подається суб’єкту державної реєстрації для проведення державної реєстрації юрособи або фізособи – підприємця. 

У разі відсутності підстав у відмові у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов’язаний протягом 3 робочих днів після надходження реєстраційної заяви внести до Реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ. 

 

Підтвердження про реєстрацію

Пересвідчитись у реєстрації в якості платника ПДВ можна: 

1) шляхом подання запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ до контролюючого органу; 

2) скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника» на веб-порталі ДФС, режим «Інформація з реєстрів» → «Дані реєстру платників ПДВ». 

Електронні формати документів (реєстраційної заяви та запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ) для заповнення та подання платником в електронному вигляді розміщені на офіційному порталі ДФС>> 

***

Читайте також: Увага! Змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ

Джерело: ДФС у Київській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»