• Посилання скопійовано

Таблицю даних платника податків можна подавати і наперед, не очікуючи блокування ПН/РК

Податківці оприлюднили відповіді на запитання, поставлені під час проведення «гарячої» телефонної лінії

Таблицю даних платника податків можна подавати і наперед, не очікуючи блокування ПН/РК

«Вісник. Офіційно про податки»

Подання таблиці без наявності факту зупинення реєстрації

Компанія придбала нерухомість, є вхідний податковий кредит від продавця нерухомості та оцінювача. Придбану нерухомість компанія передала в оренду. Що потрібно зробити для того, щоб уникнути блокування податкової накладної, складеної на надані орендні послуги?

У цьому разі платнику податку доцільно, не очікуючи факту зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН, скористатися своїм правом та заповнити і подати таблицю даних платника за встановленою формою згідно з додатком 3 до Порядку № 117 (далі — Таблиця).

Від редакції "ДК": раніше податківці наполягали на тому, що подати Таблицю до факту блокування ПН/РК не можна. Ми про це писали тут. Але потім ДФС в "ЗІР"  видала роз'яснення, що подавати Таблицю наперед все ж таки можна. Отже, це одне з таких роз'яснень. 

У Таблиці зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);
  • коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;
  • коди послуг відповідно до ДКПП (ДК 016-2010), що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку (п. 30 Порядку № 117).

Тобто Таблиця — це інформація про специфіку діяльності платника податку, а тому такий платник податку має право подати до ДФС таблицю без наявності факту зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

При цьому відповідно до п. 31 Порядку №117 до Таблиці слід подати пояснення, в яких зазначити діяльність із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

 

Якщо таблицю враховано, але накладну заблоковано

У липні 2017 р. платником подано таблицю з описом КВЕД 45.20, а саме ремонт автомобіля, яку було враховано ДФС, підтвердженням чому є квитанція № 2. Проте у квітні 2018 р.  реєстраційний період з 01.04.2018 до 15.04.2018 р. має статус «реєстрація зупинена». Із чим це пов’язано?

У цьому випадку можливі два варіанти. Перший — неврахування Таблиці ДФС.

Так, п. 38 Порядку №117 установлено, що у разі врахування ДФС Таблиці з 01.07.2017 р. у подальшому реєстрація ПН/РК у ЄРПН з операцій, зазначених у Таб­лиці даних платника податку, не підлягає зупиненню.

Водночас якщо до контролюючого органу надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником податку недостовірної інформації, в Таблиці, яка була врахована, в тому числі в автоматичному режимі, комісії контролюючих органів мають право прийняти рішення про неврахування цієї Таблиці.

У такому разі платнику слід подати нову Таблицю з правильними даними після прийняття рішення про неврахування Таблиці.

Другий — після подання та врахування Таблиці надалі платнику при складанні ПН/РК слід звертати увагу на таке.

При складанні таких ПН/РК коди товарів відповідно до УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають зазначатися на рівні тих знаків (цифр), які зазначені в поданій Таб­лиці. Якщо в Таблиці коди наводитимуться на рівні чотирьох перших цифр, а в ПН/РК — на рівні 12 цифр, то реєстрацію таких ПН/РК буде призупинено (наприклад, коди «33.12» і «33.12.24-00.00» неідентичні і їх слід розуміти як різні коди).

***

Читайте також: Як оскаржити рішення ДФС щодо відмови у реєстрації ПН та які ПН реєструють автоматично

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»