• Посилання скопійовано

Простили кредиторську заборгованість — які наслідки в оподаткуванні?

Постачальник відвантажив товар (надав послугу), однак внаслідок обставин покупець оплату за такий товар не здійснив та борг було вирішено простити. Чи потрібно боржнику коригувати отриманий ПК та які наслідки з податку на прибуток? Думки податківців та редакції розходяться

Простили кредиторську заборгованість — які наслідки в оподаткуванні?

Коментар до ІПК від 14.06.2018 р. № 2620/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Визначаємося із термінами

Відповідно до пп. 14.1.13 ПКУ безоплатно наданими товарами (роботами, послугами) є:

  • товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів;
  • роботи (послуги), що виконуються (надаються) без висування вимоги щодо компенсації їх вартості.

У свою чергу, сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, є безповоротною фінансовою допомогою (пп. 14.1.257 ПКУ).

При цьому, податківці приходять до висновку, що у випадку прощення боргу, отримані товари/послуги фактично вважаються такими, що були отримані на безоплатній основні, але мало того що вони визнають такі товари (роботи, послуги) безоплатно отриманими, вони ще й вимагають коригування ПК (нарахування ПЗ) який було отримано при відвантажені (наданні послуг) – про це мова піде далі.

 

Податкові зобов'язання, якщо ПН була складена до 01.07.2015 р.

Якщо платник податку при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної, складеної до 01.07.2015 р., сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не оплачені протягом 1095 днів, то у податковому періоді, у якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку необхідно відкоригувати суму податкового кредиту, сформованого при отриманні неоплачених товарів/послуг. Зменшення податкового кредиту у вказаному випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

 

Від редакції:

Податкців говорять про нарахування ПЗ у випадку відсутності оплати протягом 1095 днів, однак чим регулюється такий їх висновок не повідомляють. Зокрема зазначимо, що ПКУ такі умови нарахування ПЗ не передбачено.

 

Податкові зобов'язання, якщо ПН була складена після 01.07.2015 р.

Якщо платник при придбанні товарів/послуг сформував податковий кредит на підставі податкової накладної, складеної після 01.07.2015 р. та зареєстрованої в ЄРПН, але оплата за такі товари/послуги не здійснювалася, тобто вони фактично отримані покупцем на безоплатній основі, то у податковому періоді, у якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку - покупцю необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

 

Від редакції:

І знову (минулого разу - тут) податківці звертаються до норми п. 198.5 ПКУ, яка містить чіткий перелік умов, за яких необхідно нараховувати ПЗ, і серед цих умов прощення боргу не міститься. Тож мало того, що позиція податківців в цьому випадку аж занадто фіскальна, так вона ще й по факту не може бути реалізована, адже з якою тоді причиною складати зведену податкову накладну податківці не повідомили. Отже, дослухатися до їх думки, чи ні, кожен платник ПДВ вирішує для себе самостійно. 

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, у коментованому листі податківці зазначають, що положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці при списанні кредиторської заборгованості.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінрезультату. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»