• Посилання скопійовано

Суму самостійно нарахованого штрафу в уточнюючому розрахунку з ПДВ скасувати не можна: позиція ДФСУ

Система оподаткування побудована таким чином, щоб платник, який самостійно виявив помилку, мав можливість її самостійно ж і виправити. При цьому за порядність та швидкість йому надається перевага: менший розмір штрафних санкцій. Проте, виходячи з коментованого роз’яснення ДФСУ, не у випадку помилки зі звітністю з ПДВ

Суму самостійно нарахованого штрафу в уточнюючому розрахунку з ПДВ скасувати не можна: позиція ДФСУ

Податківці в індивідуальній консультації від 01.08.2018 р. №3351/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали про право платника податку на виправлення помилок, допущених у раніше поданій декларації шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої декларації. Це право закріплено у п. 50.1 ПКУ. І при цьому необхідно зважати на строки давності, визначені у ст. 102 ПКУ.

Проте, своєю чергою, ДФСУ зазначають, що за допомогою уточнюючого розрахунку відбувається виправлення показників, зазначених у декларації з ПДВ. При цьому у податковій декларації відсутні рядки, в яких вказуються суми штрафу.

Тому, якщо виправлення призводить до збільшення суми ПДВ до сплати, штраф у розмірі 3%, який при цьому виникає, відобразити платник податку може лише в уточнюючому розрахунку.

Докладніше про виправлення помилок в декларації з ПДВ читайте тут.

Але при цьому слід бути дуже уважним, адже ця різниця між формами звітності з ПДВ має, на думку податківців, один неприємний наслідок: виправити суму штрафу, визначену в уточнюючому розрахунку, шляхом подання іншого уточнюючого розрахунку не вбачається за можливе.

Отже, зняти помилково донараховану суму ПДВ (графа 6 рядка 18 уточнюючого розрахунку) платник податку зможе. А ось суму помилково нарахованого «самоштрафу» (рядок 18.1 уточнюючого розрахунку) - ні.

 

Від редакції

На нашу думку, така категорична відповідь ДФСУ є надто фіскальною та не відповідає нормам ПКУ.

Податківці спираються лише на відсутність графи і рядка для зменшення суми штрафу у формі уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ. Однак при цьому чомусь не згадують про п. 46.4 ПКУ, за яким платник якщо вважає, що форма декларації збільшує або зменшує ПЗ всупереч нормам ПКУ, має право зазначити про це у податковій декларації.

Зверніть увагу: у разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до неї, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

Відповідно платник податків може подати доповнення до уточнюючої декларації, в якому зазначити про зменшення суми раніше самостійно нарахованих штрафів. І цього права в нього забрати через недосконалість форми звітності не можна.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02620
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 9171
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024229
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202468