• Посилання скопійовано

Врахували оплату за одним товаром в рахунок раніше відвантаженого іншого товару: що з ПДВ?

Податківці надали алгоритм дій щодо зобов’язання з ПДВ у випадку, коли здійснюється залік отриманої передоплати за один товар в рахунок раніше відвантаженого другого товару

Врахували оплату за одним товаром в рахунок раніше відвантаженого іншого товару: що з ПДВ?

В індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3666/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці розглянули ситуацію, у якій після постачання товару за одним договором та оплати за іншим здійснюється залік такої оплати в рахунок постачання за іншим договором.

Так податківці зазначили, що ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

При цьому, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

Таким чином, з консультації податківців можна виділити наступний алгоритм дій постачальника щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ:

  • на дату відвантаження товару за договором 1 постачальник нараховує ПЗ з ПДВ і складає ПН на вартість такого товару (на підставі видаткової накладної або іншого первинного документу про відвантаження);
  • на дату отримання передоплати за постачання товарів за договором 2 постачальник нараховує ПЗ з ПДВ на суму такої передоплати (на підставі виписки банку або прибуткового касового ордера);
  • датою домовленості про зарахування передоплати за товар за договором 2 в рахунок оплати за товар за договором 1 постачальник складає РК до ПН, яка була складена за фактом оплати та зменшує суму зобов’язання з ПДВ. ДФСУ наголошує, що таке зарахування оплати в рахунок оплати вартості іншого товару повинно бути засвідчено відповідним документом (як правило, додатковою угодою до договору), дата підписання якого і буде датою складання РК. 

При цьому податківці у коментованій ІПК не зазначили, з якою причиною коригування складати такий РК. Від себе зазначимо, що на сьогодні єдина причина  коригування, з якою повністю може бути сторнована ПН, це «повернення товару або авансових платежів».

***

Читайте також: Як складати РК до ПН залежно від причин коригування — офіційне детальне роз'яснення від ДФС

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»