• Посилання скопійовано

Покупцю слід цікавитися ресурсами постачальника, аби не втратити податковий кредит

Фіскали навели висновок судового рішення, за яким наявність первинних документів не є єдиною підставою для формування податкового кредиту

Покупцю слід цікавитися ресурсами постачальника, аби не втратити податковий кредит

Дніпропетровський окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС за позовом ПАТ «Дніпропетровський металургійний комбінат».

Будучи впевненим в своїй позиції, платник вкотре оскаржив рішення Дніпропетровського управлінням Офісу великих платників, якими зменшено розмір від’ємного значення суми ПДВ та суму від’ємного значення об’єкту оподаткування податку на прибуток за операціями з придбання товарно – матеріальних цінностей, походження яких не встановлено та реальність яких не підтверджено.

Суд визнав, що наявність первинних документів не є єдиною підставою для формування податкового кредиту. Взаємовідносини з «сумнівними» контрагентами, які не мають трудових ресурсів, матеріально-технічного забезпечення та не спроможні самостійно виконати взяті на себе зобов’язання, а існують лише для легалізації ТМЦ невідомого походження, не дають право на віднесення їх до операцій, які формують податковий кредит та у подальшому зменшують базу оподаткування.

В результаті платник податків має зменшити суму від’ємного значення з ПДВ на 19 млн грн та зменшити суму від’ємного значення об’єкту оподаткування податку на прибуток на суму 120 млн грн, а у подальшому проявляти розумну обачливість при виборі контрагентів, адже наслідки вибору недобросовісного контрагента покладаються саме на нього.

 

Від редакції

Податківці навели висновок суддів, який було прийнято на їхню користь. Але нещодавно Верховний Суд прийняв рішення на користь платника податків та зазначив: «відсутність у спірних контрагентів матеріальних та трудових ресурсів також не виключає можливості реального виконання ним господарської операції та не свідчить про одержання необґрунтованої податкової вигоди покупцем, оскільки залучення працівників є можливим за договорами цивільно-правового характеру, аутсорсингу та аутстафінгу (оренда персоналу)». Про це ми розповідали тут>>

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»