• Посилання скопійовано

Помилково зареєстрували ПН за ставкою 20% на звільнені операції: алгоритм дій та наслідки

Як платник податку може виправити податкову накладну, яка була складена зі ставкою 20% на звільненні від оподаткування ПДВ операції? ДФСУ у черговій ІПК надала алгоритм дій

Помилково зареєстрували ПН за ставкою 20% на звільнені операції: алгоритм дій та наслідки

ДФСУ в індивідуальній консультації від 02.11.2018 р. №4683/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадує, що відповідно до пункту 23 підрозділу 2 розділу XX ПКУ тимчасово до 1 січня 2019 року від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

Однак постачальник такої продукції не звільняється від обов’язку складання податкової накладної на таке постачання. Така ПН складається з поміткою "Без ПДВ" і підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН. При цьому постачальник за такими операціями податкові зобов'язання з ПДВ не визначає і до бюджету не сплачує. Отримувач макулатури придбаває такі товари без ПДВ.

 

Як бути, якщо помилково було складено ПН за ставкою 20%?

Платник податку, який при постачанні товарів/послуг, операції з постачання яких звільнені від оподаткування ПДВ, нараховував ПДВ із застосуванням ставки податку 20%, повинен здійснити коригування податкових зобов'язань з ПДВ на підставі Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. Зробити це він має наступним чином:

  1. складається РК до такої ПН, в якому зазначається зі знаком "-" обсяг операції, до якого застосовувалась ставка 20%. Якщо отримувачем таких товарів є платник ПДВ, то реєстрація РК здійснюється таким отримувачем;

  2. одночасно з цим платник податку складає нову податкову накладну на операцію, що звільнена від оподаткування ПДВ, із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання першої події за такою операцією, та зобов'язаний зареєструвати таку накладну в ЄРПН.

При цьому податківці наголошують, що постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

З цього можна зробити висновок, що на думку податківців, така податкова накладна не є помилковою, а відповідно повинна відображатись у декларації з ПДВ, як і РК для її виправлення (хоча фактично обов’язку нараховувати ПДВ у постачальника не було!).

 

Від редакції

По-перше, хочемо зазначити: якщо нова ПН буде зареєстрована з порушенням строків, зазначених у п. 201.10 ПКУ, то до такого постачальника будуть застосовані штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ. При цьому, як раніше роз’яснювали податківці (зокрема, тут), штраф не застосовується лише якщо з порушенням строків реєструється ПН, яка одночасно відповідає обом ознакам:

  • складена на операції, що звільненні від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою;
  • складена на неплатника ПДВ.

Однак, зважаючи на те, що штрафи застосовуються відповідно від суми ПДВ у такі ПН (а у ПН на звільнені операції він взагалі відсутній), то як податківці їх збираються нараховувати, невідомо.

По-друге, на нашу думку, зобов’язання за такою ПН та відповідно РК не повинні відображатись у декларації з ПДВ взагалі (за аналогією з помилковою ПН, про що ми писали нещодавно тут). Така думка випливає знову ж таки з позиції податківців, що декларація складається виключно на підставі первинних документів, а оскільки ставка 20% була застосована помилково, то така ПН є помилковою і не може виступати первинним документом, на підставі якої заповнюється декларація.

 

Чи можна відмовитися від пільги?

У коментованій консультації податківці повідомляють, що відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів платник податків має право лише тоді, коли звільнення надається безпосередньо платнику податків, а не окремим операціям з постачання тих чи інших товарів, чи надання тих або інших послуг.

Податкові пільги з ПДВ визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та не надаються окремим суб'єктам господарювання, а тому застосовуються платниками ПДВ в обов'язковому порядку без права відмови від використання податкової пільги.

Таким чином, звільнення від оподаткування ПДВ поширюється не на окремих суб'єктів господарювання, а на операції з постачання товарів/послуг.

Отже, звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання макулатури у разі дотримання умов, перелічених у пункті 23 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, застосовується в обов'язковому порядку без можливості відмови від його застосування.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»