• Посилання скопійовано

Відшкодування комунальних послуг попередньому власнику нерухомості: чи буде ПЗ з ПДВ?

Не завжди при продажу нерухомості вдається своєчасно переукласти договори на надання комунальних послуг. Іноді попередні власники сплачують комунальні послуги вже після продажу з подальшою компенсацією від нового власника. Чи виникає в такому випадку об’єкт оподаткування ПДВ?

Відшкодування комунальних послуг попередньому власнику нерухомості: чи буде ПЗ з ПДВ?

Як не дивно, податківці вважають, що ПЗ з ПДВ в такому випадку не буде. І ось чому. 

Об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. 

Постачання послуг - це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

ДФСУ в індивідуальній консультації від 13.11.2018 р. №4814/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснює, що отримання попереднім власником нежитлової будівлі компенсації понесених ним витрат з оплати комунальних послуг від нового власника нежитлової будівлі (до дати розірвання договору із постачальником таких послуг) не є оплатою вартості послуг для цілей оподаткування ПДВ.

Тому отримання платником податку коштів від нового власника будівлі як компенсації понесених витрат з оплати комунальних послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Але при цьому варто звернути увагу на два важливі моменти:

  1. така компенсація не оподатковується ПДВ лише, якщо сплата попереднім власником комунальних послуг відбувалась до розірвання ним договору із постачальниками таких послуг;

  2. дана консультація стосується лише ситуації з продажу нерухомості. Якщо ж відбувається оренда такої нерухомості, то компенсація вартості таких послуг орендодавцю, на думку податківців, буде об’єктом оподаткування ПДВ (зокрема, це питання ми розглядали тут).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»