• Посилання скопійовано

Списуєте кредиторську заборгованість за авансом: що з ПДВ?

Податківці нагадали, які наслідки в оподаткуванні ПДВ виникають при списанні кредиторської заборгованості за авансом

Списуєте кредиторську заборгованість за авансом: що з ПДВ?

ДФС у Запорізькій області нагадує, що об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту вважається дата події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з банківського рахунка платника на оплату товарів/послуг;
  • дата отримання платником товарів/послуг.

Отже, дата надходження авансового платежу є датою виникнення у продавця товарів/послуг податкових зобов'язань з ПДВ.

На дату виникнення податкових зобов'язань платник зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений термін.

Заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності, є безнадійною заборгованістю.

Загальний термін позовної давності встановлено тривалістю у три роки (1095 днів) (ст. 257 ЦКУ та ст. 102 ПКУ).

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунка коригування до податкової накладної, складеного у порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Отже, нараховану на дату отримання авансового платежу суму податкового зобов'язання з ПДВ постачальник має право відкоригувати виключно на підставі складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунка коригування до податкової накладної, який підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем.

При цьому розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв'язку із сплином терміну позовної давності.

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.11п. 185.1п. 187.1п. 192.1п. 201.1 ПКУ.

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»