• Посилання скопійовано

Станом на початок січня залишок невідшкодованого ПДВ становить 27,5 млрд грн

Протягом січня ДФС передала до Держказначейства висновки щодо підтвердження відшкодування на суму в 19,8 млрд грн. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Є. Бамбізов

Станом на початок січня залишок невідшкодованого ПДВ становить 27,5 млрд грн

На своєї сторінки у Facebook в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов повідомив про ситуацію з  відшкодуванням ПДВ:

«Щодо відшкодування ПДВ. Останнім часом ця тема – серед найпомітніших.

Отже, що відбувається насправді? Поясню на цифрах, які, як відомо, вперта річ.

Перше, що хотів би вкотре підкреслити: автоматичне відшкодування ПДВ, започатковане два роки тому, зарекомендувало себе як безумовно зручний прозорий справедливий механізм.

Процедура відшкодування ПДВ відбувається у строки, встановлені законом, – ДФС неухильно дотримується визначених для цього Податковим Кодексом термінів до 2-х місяців. Незважаючи на те, що, власне, суми відшкодувань невпинно ростуть.

Для прикладу: обсяги ПДВ, який було відшкодовано 2018 року, майже на 10% більші за показник 2017 року – 131,7 проти 120,1 млрд грн. Зросла й середньомісячна сума відшкодування: 11 проти 10 млрд грн/місяць. Збільшилась також кількість заявок про відшкодування: якщо у 2017-му такі заявки надійшли від 4 тис. осіб, то минулого року додалася ще понад тисячі заявників. Водночас суттєво виросла і кількість транзакцій, які необхідно перевіряти.

У листопаді минулого року було зафіксовано піковий показник, пов'язаний з сезонною активністю експортерів агропродукції. Протягом місяця відбулося відшкодування 13,6 млрд грн (за декларацією жовтня). Ця цифра стала абсолютним рекордом.

Втім, незважаючи на таке навантаження, ДФС спрацювала й працює, повторюсь, чітко у межах закону, вкладаючись у відведені терміни.

На даний момент, станом на початок січня, залишок невідшкодованих сум ПДВ становить 27,5 млрд грн. З них поточна заявка (тобто, йдеться про заяви, що подані у грудні за декларацією листопада) складає 15,6 млрд грн.

Протягом січня ДФС передала до Держказначейства висновки щодо підтвердження відшкодування на суму в 19,8 млрд грн. З яких 11,1 млрд грн – за декларацією жовтня (за результатами документальних перевірок), та 8,8 млрд – за декларацією листопада (за результатами камеральних перевірок).

Виявлено й порушення, в зв'язку з чим тільки у січні упереджено відшкодування майже 406 млн грн – за результатами документальних перевірок. Та близько 55 млн грн – за результатами камеральних перевірок. Загалом же сума ПДВ, який намагались відшкодувати з порушеннями, сягає 1,3 млрд грн – наразі по цим деклараціям тривають судові розгляди.

Підсумовуючи, ще раз хочу наголосити: підстав для хвилювання щодо своєчасного відшкодування ПДВ – жодних. ДФС буде й надалі чітко дотримуватись норм, що містяться в Податковому кодексі. Всі суми відшкодувань нараховуватимуться справедливо та без запізнень.

В той же час, стороннє втручання ззовні в процес відшкодування ПДВ є неприпустимими. Як і підвищення градусу напруги навколо такої «гарячої» теми.

Сподіваюсь, це всі усвідомлюють.» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»