• Посилання скопійовано

ДФС займеться ретельним аналізом експортерів-платників ПДВ

Якщо розмір доходу від операції не є істотним порівняно з розміром податкової вигоди, то така операція може вважатися неправомірною

ДФС займеться ретельним аналізом експортерів-платників ПДВ

Чому податківці взялися за експортерів-платників ПДВ?

У листі від 28.01.2019 р. №2559/7/99-99-12-03-01-17 вказано, що ДФС здійснено аналіз господарської діяльності платників податків у 2018 році, зокрема в частині здійснення експортних операцій. Цей аналіз показав, що залишаються випадки мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ шляхом використання схем ухилення від оподаткування через здійснення експортних операцій, невластивих основному виду діяльності, так званий «нетиповий експорт».

В.о. голови ДФС Є. Бамбізов у листі від 28.01.2019 р. №2559/7/99-99-12-03-01-17 зобов’язав провести детальний аналіз виявлених експортерів та вжити комплексних заходів щодо належного відпрацювання.

 

Що будуть виявляти податківці?

Під час відпрацювання буде здійснено дослідження предмету реальності господарських операцій між «номінальним власником» та «реальним експортером» і реальність зміни майнового стану першого.

Також буде проводитися аналіз:

  • застосування цін на предмет відповідності звичайним;
  • факту здійснення господарських операцій (чи лише складання документів) та дійсних змін в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства у зв'язку з його господарською діяльністю та встановлення таких елементів:
  • встановлення спеціальної правосуб'єктності учасників господарської операції;
  • встановлення зв'язку між фактом придбання товарів (послуг) і господарською діяльністю платника податку;
  • встановлення дотримання платником податку спеціальних вимог щодо документального підтвердження сум податкового кредиту та/або бюджетного відшкодування з податку на додану вартість;
  • встановлення факту надмірної сплати податку на додану вартість у ціні товарів (послуг), що придбані платником податку.

 

Яка експортна операція вважається неправомірною?

У листі зазначено, що товар завжди перепродається експортером з невеликою націнкою, а такі операції майже завжди мають позитивний фінансовий результат, що дозволяє говорити про наявність розумної економічної мети. У той же час суди неодноразово вказували на те, що незважаючи на наявність позитивного фінансового результату, податкова вигода від таких операцій для платника податків є набагато більш значною.

На думку податківців, це нівелює суть господарської діяльності, оскільки суб'єкт повинен прагнути до отримання економічного ефекту від приросту активів, а не від мінімізації податкових зобов'язань. Висновок податківців такий: якщо розмір доходу від операції не є істотним порівняно з розміром податкової вигоди, то така операція може вважатися неправомірною.

 

Строки проведення першого аналізу

Першу інформацію про відпрацювання територіальні органи мають надати 20.02.2019 року та надалі подекадно Департаменту податків і зборів з юридичних осіб.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»