• Посилання скопійовано

Помилки у верхній лівій частині ПН: як їх виправити?

Як виправити помилки у даті ПН в позначках «Зведена податкова накладна», «Складена на операції, звільнені від оподаткування», «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)»?

Помилки у верхній лівій частині ПН: як їх виправити?

Податківці в ІПК від 22.03.2019 р. №1222/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вкотре вказали, що помилки у даті складання податкової накладної та її порядковому номері виправленню не підлягають. Інші ж помилки у полях верхньої лівої частини податкової накладної виправляються від’ємним РК та складанням нової ПН.

Нагадаємо, що дані у верхній лівій частині ПН - це позначки «Зведена податкова накладна» та коди ознаки, «Складена на операції, звільнені від оподаткування», «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)».

Тобто якщо у ПН неправильно заповнені ці позначки, їх можна виправити тільки через складання від’ємного РК та нової ПН. Їх не можна виправити шляхом заповнення в РК правильних даних без заповнення розділу Б.

РК до ПН з помилками у лівій верхній частині складається з урахуванням таких особливостей:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено помилку;
  • у заголовній частині розрахунку коригування - дані із заголовної частини податкової накладної з помилковим даними;
  • у розділі Б - зі знаком «-» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ). При цьому у графі 2.1 зазначається код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

При цьому такий РК буде реєструватися постачальником, якщо покупцем є неплатник ПДВ, та покупцем, якщо він є платником ПДВ.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Одночасно постачальник (продавець) повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

1. реквізити заголовної частини податкової накладної зазначаються без помилок;

2. у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця), тобто дата складання податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної;

3. у такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної;

4. у розділі Б такої податкової накладної зазначається обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з помилковими даними у верхній лівій частині податкової накладної.

При цьому слід пам’ятати, що норм  щодо незастосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН через виправлення в ній реквізитів не має. Тому при виправленні помилок вже після настання граничних строків реєстрації ПН в ЄРПН, доведеться сплатити відповідний штраф за ст. 120-1 ПКУ залежно від моменту виявлення помилки.

Від себе додамо, що у разі помилок у даті складання ПН потрібно діяти за цим же алгоритмом, а не складати РК до такої ПН з типом причини 20. Головне не помилитися у даті складання нової ПН. У ній слід вказати дату першої події, за якою й мав бути нарахований ПДВ.

За п. 24 Порядку № 1307 у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше податкових накладних, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає розрахунок(ки) коригування до податкової(их) накладної(их), зайво складеної(их) на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована ПН.

Відповідно порядок складання РК до ПН, які визначені платником як «зайво складені» податкові накладні (тобто РК з типом причини 20), не застосовується у таких випадках:

  1. за операцією з постачання товарів/послуг в ЄРПН зареєстрована одна податкова накладна;
  2. зареєстрована в ЄРПН податкова накладна складена без факту здійснення господарських операцій;
  3. у зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, яка визначена платником як «зайво складені», показники розділу Б не відповідають показникам податкової накладної, яка визначена платником як «правильна» податкова накладна;
  4. до «зайво складеної» податкової накладної зареєстровано розрахунок коригування, яким показники такої податкової накладної не виводились в «0», а здійснювалося коригування кількісних або вартісних показників та/або зміни номенклатури, в результаті чого такі показники відкоригованої податкової накладної не дорівнюють нулю. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:05820
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202425
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024138
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202444
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024161