• Посилання скопійовано

Послуги передбачають використання пального: як скласти податкову накладну?

У процесі надання послуг виконавець використовує пальне. Яку номенклатуру зазначати в податковій накладній? Чи потрібно окремо вказувати вартість палива? Податківці вважають, що це залежить від умов договору

Послуги передбачають використання пального: як скласти податкову накладну?

Податківці у консультації від 22.03.2019 р. №1183/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що опис (номенклатура) товарів (послуг) є одним з обов’язкових реквізитів податкової накладної. При цьому цей реквізит має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів (послуг).

Це стала позиція податківців, про яку ми повідомляли неодноразово. При цьому, як правило, податківці йдуть далі і роз’яснюють, що в первинних документах номенклатура того, що продається (постачається) має зазначатися відповідно до договору, укладеного сторонами.

Тобто маємо такий собі ланцюг: договір – первинні документи – податкова накладна. На всіх ланках номенклатура товару (послуги) має зазначатися однаково.

Відповідно до цього, податківці наголошують: щоб правильно зазначити опис (номенклатуру) у податковій накладній, необхідно зважати на умови цивільно-правового договору та первинні документи, якими супроводжується постачання.

Прикладом цьому може бути ситуація, яка наводилась у запиті на ІПК і зазначена нами на початку коментаря до неї.

Є певна послуга, наприклад, з технічної підтримки транспорту, при наданні якої використовується матеріальна складова – пальне. Що треба показати в податковій накладній?

Податківці роз’яснюють:

  1. якщо згідно з умовами цивільно-правового договору пальне, що придбавається постачальником послуг з технічної підтримки, є необхідною складовою постачання послуг з технічної підтримки та їх вартість включається до складу вартості таких послуг, то при здійсненні операції з постачання таких послуг складається одна податкова накладна, яка підлягає реєстрації в ЄРПН. Тобто в цьому випадку потреби виокремлювати пальне в податковій накладній немає;
  2. якщо згідно з умовами цивільно-правового договору дизельне паливо та/або бензин не є складовою операції з постачання послуг з технічної підтримки та їхня вартість не включається до вартості таких послуг і оплачується окремо, то у даному випадку для цілей оподаткування ПДВ розглядаються як дві різні операції, за кожною з яких складаються окремі податкові накладні, які підлягають реєстрації в ЄРПН, а саме операції з постачання: пального та послуг з технічної підтримки.

Тобто в першому варіанті договором лише передбачено надання послуг. Відповідно постачальник складає лише акт виконаних робіт на загальну їх вартість. У другому варіанті договором повинно бути передбачено перехід права власності на паливо до покупця та окремо надання послуг. У разі такого варіанту постачальник складає окремо видаткову накладну на паливо та акт виконаних робіт на послуги.

Але, звертаємо увагу, що у разі здійснення реалізації пального підприємство повинно зареєструватись як платник акцизного податку, а також скласти акцизну накладну на таке постачання підакцизної продукції. Докладно про це йдеться тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»