• Посилання скопійовано

Які ПН вважаються зайво складеними: роз'яснення від ДФС

Зайво складеними накладними вважаються тільки ті ПН, які складено платником ПДВ двічі і більше на одну операцію з постачання товарів/послуг

Які ПН вважаються зайво складеними: роз'яснення від ДФС

«Вісник. Офіційно про податки»

Спікер розпочала зі змін, які відбулися наприкінці минулого року, але продовжують викликати численні запитання платників податків. Йдеться про зміни, внесені наказом Мінфіну від 17.09.2018 р. №763 до Порядку заповнення податкової накладної. Зокрема, щодо заповнення таких реквізитів, як «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта». Цей реквізит є обов’язковим до заповнення і постачальником, і покупцем у всіх ПН/РК за деякими винятками. Наприклад, якщо ПН складається не на платника ПДВ, то у графі податковий номер для покупця нічого не зазначається. У разі складання податкової накладної отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, у рядку «Індивідуальний податковий номер постачальника (продавця)» такої накладної проставляється умовний ІПН «500000000000», а у рядку «Постачальник (продавець)» зазначаються найменування (ПІБ) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент), рядок «Податковий номер платника податку або серія (за навності) та номер паспорта» не заповнюється. У рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані.

Також увагу платників податку було акцетовано на правилах заповнення графи «Сума ПДВ», яку внесено до форми ПН/РК для уникнення розбіжностей, що виникали між частиною Б і частиною А в ПН/РК за рахунок округлення даних платниками в частині Б ПН. Ця графа заповнюється в гривнях з копійками з урахуванням правила математичного округлення, допускається до шести знаків включно після коми.

При розгляді питання складання ПН на звільнені від оподаткування операції наголошено на необхідності проставлення у верхній лівій частині ПН/РК позначки «без ПДВ» та обов’язкового зазначення коду пільги в таб­личній частині ПН/РК. Коди пільг слід обирати з Довідників пільг. Їх розміщено на сайті ДФС України і вони оновлюються щокварталу. При заповненні коду пільги в табличній частині ПН/РК зазначається код ставки «903».

Чимало часу було присвячено як загальним правилам складання розрахунків коригування, так і особливостям їх складання в окремих випадках. Так, на сьогодні для того, щоб відкоригувати ПН, потрібно відсторнувати той рядок ПН, який коригується і відповідно наступним рядком відобразити правильні показники. За потреби в розрахунку коригування можна додавати наступні рядки. Наприклад, якщо один товар замінюється двома або трьома, у розрахунку коригування додаються нові рядки за порядком, ніж у ПН.

Для виправлення помилки в реквізитах заголовної частини ПН (крім помилки в ІПН отримувача (покупця)) платнику податку потрібно у розрахунку коригування повторити всі правильно заповнені реквізити такої ПН, а реквізит, у якому допущено помилку, заповнити без помилок. Заповнювати розділи А та Б у такому розрахунку коригування не потрібно, як і не слід проставляти нулі, прочерки та інші знаки чи символи.

Що стосується помилок в ІПН покупця, то для їх виправлення потрібно на дату виявлення помилки скласти розрахунок коригування, яким вивести всі показники в «0». Та одночасно платник податку – продавець має скласти датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ ПН з правильним ІПН покупця та зазначенням інших показників, що були вказані в ПН з помилковим ІПН покупця. І якщо цю ПН буде зареєстровано в ЄРПН з порушенням граничних строків, визначених ст. 201 ПКУ, то до такого платника податку – продавця застосовуватимуться штрафні санкції, передбачені ст. 120-1 ПКУ.

Також спікер нагадала платникам податку, що відповідальність за порушення граничного строку реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, в якому сума податку зазначена зі знаком «мінус», несе платник ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації. При цьому сума штрафу розраховується виходячи з абсолютної величини значення суми податку, зазначеної у розрахунку коригування.

Особливу зацікавленість платників податків викликали питання заповнення розрахунків коригування за умовними кодами причин коригування, наведеними у третій групі. Це розрахунки коригування, в яких зазначено умовний код причини коригування – «301», «302», «303», «304». Зокрема, щодо питання «зайво складених» ПН та порядку їх коригування було пояснено, що зайво складеними накладними вважаються тільки ті ПН, які складено платником податку двічі і більше на одну операцію з постачання товарів/послуг. Для проведення їх коригування платник податку має визначити, яка із складених ним ПН є правильною, а які – «зайво складеними». Саме ці ПН коригуються за правилами, наведеними у п. 24 Порядку заповнення податкової накладної. При цьому порядок коригування «зайво складених» ПН передбачено окремо для випадків, коли розрахунки коригування до таких ПН не було складено та зареєстровано в ЄРПН, та окремо для випадків, коли до «зайво складених» ПН розрахунки коригування вже були складені та зареєстровані в ЄРПН до 01.12.2018 р.

При цьому наголошено, що на сьогодні немає технічних проблем, які б заважали платникам податку реєструвати в ЄРПН розрахунки коригування з умовним кодом причини коригування «301». І у разі неможливості зареєструвати розрахунок коригування з цим кодом платнику податку передусім слід звернути увагу на правильність заповнення інших реквізитів такого розрахунку коригування.

Аліна КРАВЗЮК,
заступник начальника Управління – начальник відділу методології адміністрування ПДВ
Управління методологічного супроводження адміністрування податків Департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС України

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»