• Посилання скопійовано

Зміна ціни внаслідок коливань валюти: коли складати РК до ПН?

В зв’язку з постійною зміною валютного курсу деякі суб’єкти господарювання підписують договори з прив’язкою до курсу іноземної валюти. Якою датою складати РК у разі зміни ціни вже відвантаженого товару в зв’язку зі зміною курсу? Розглянемо роз’яснення податківців

Зміна ціни внаслідок коливань валюти: коли складати РК до ПН?

Згідно з ч. 2 ст. 533 ЦКУ, якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Детальніше про облік та оформлення операцій, сума яких встановлена у гривневому еквіваленті валюти, читайте у нашому аналітичному матеріалі. А поки що розглянемо, як платнику податків коригувати суму ПДВ та складати РК у разі зміни вартості відвантаженого товару через зміну курсу.

 

Ситуація

Постачальником було відвантажено товар (перша подія), на дату поставки якого складено податкові накладні (у гривні згідно з курсом на дату відвантаження). Наступного місяця, враховуючи зміну росту валютного курсу та умови специфікації до договору поставки, постачальником були складені та направлені покупцю коригувальні рахунки на зміну ціни товару, які були оплачені покупцем.

 

Коли в такому випадку складати РК?

Податківці у ІПК від 24.06.2019 р. №2888/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, спираючись на п. 192.1 ПКУ, зазначають, що РК може бути складений тільки до зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної та не може бути складений на підставі коригувального розрахунку (на збільшення ціни) без факту його оплати.

Тобто навіть якщо змінюється ціна вже поставленого товару без факту його оплати, підстав для складання РК не виникає.

Таким чином, у разі збільшення суми компенсації вартості товарів (послуг) внаслідок наступного за постачанням перегляду цін, РК складається на дату доплати коштів.

Від редакції зазначимо, що швидше за все у зворотній ситуації, коли ціна товару на дату оплати зменшилась, підставою для складання РК на зменшення буде операція з повернення переплати, що виникла внаслідок різниці курсу.

І ще РК на збільшення суми компенсації підлягає реєстрації постачальником, а у разі зменшення - постачальник складає РК і направляє покупцю для реєстрації (якщо той є платником ПДВ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»