• Посилання скопійовано

ПДВ при придбанні «особливих» номерних знаків для авто

Якщо підприємство хоче виділити свої автомобілі, воно може замовити іменні номерні знаки з власним набором символів. Розглянемо позицію податківців щодо оподаткування такої операції ПДВ

ПДВ при придбанні «особливих» номерних знаків для авто

ДФСУ в ІПК від 16.08.2019 р. №3841/5/99-99-15-03-02-16/ІПК роз’яснює, що для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання державних платних послуг, визначеного пп. 197.1.18 ПКУ, необхідне одночасне виконання таких умов:

  • послуги повинні надаватися органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги;
  • послуги, які надаються, повинні бути платними;
  • обов'язковість отримання фізичними і юридичними особами послуг повинна бути встановлена законодавством;
  • кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету.

Отже, оскільки Переліком №795 для послуг з видачі (заміни) номерних знаків, що видаються за бажанням власників легкових автомобілів та містять визначену комбінацію, не визначено обов’язковості їх отримання (надання), то операція з постачання таких послуг оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

 

Від редакції

Такий висновок буде важливим не тільки для установи, що видає такі номери, а й для отримувача – платника податку. Оскільки така операція оподатковується на загальних підставах, то на підставі отриманої від постачальника таких послуг податкової накладної, отримувач відносить суму ПДВ до податкового кредиту.

Але тут є один важливий момент: чи можна довести, що отримання таких іменних номерних знаків пов’язане з господарською діяльністю підприємства? Який дохід передбачається від цього отримати?

Якщо такий зв'язок обґрунтувати не вдасться, то, на нашу думку, податківцями придбання таких послуг цілком можливо буде розцінене як витрати, що не пов’язані з господарською діяльністю підприємства. Відповідно податківці можуть наполягати на нарахуванні ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, а базою нарахування буде вартість придбаних послуг.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»