• Посилання скопійовано

Знижені ставки ПДВ на соціально значущі товари: законопроект №1180

Законопроектом №1180 пропонується, крім стандартної ставки ПДВ 20%, застосовувати знижену ставку 5% для соціально значущих товарів (послуг), перелік яких буде чітко визначений

Знижені ставки ПДВ на соціально значущі товари: законопроект №1180

«Вісник. Офіційно про податки»

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1180, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо запровадження зниженої ставки податку на додану вартість на соціально значущі товари та послуги.

Так, крім стандартної ставки ПДВ 20%, застосовувати знижену ставку 5% для соціально – значущих товарів (послуг), перелік яких буде чітко визначений.

Такий підхід, як зазначено у пояснювальній записці, застосовується всіма без виключення країнами ЄС і покликаний збільшити купівельну спроможність українських громадян.

Водночас передбачається встановити підвищену ставку ПДВ – 22% – на алкогольні напої та тютюнові вироби з метою досягнення як соціального ефекту, так і для компенсації можливих втрат від запровадження зниженої ставки.

 

Від редакції

А от ставки ПДВ у розмірі 7% вже не буде існувати.

За зниженою ставкою податку оподатковуються операції з постачання (надання) таких товарів (послуг):

При цьому за п. 194-1.1 ПКУ за зниженою ставкою буде оподатковуватися продаж харчових продуктів та їхніх інгредієнтів, а саме:

п. 194-1.1.1 харчових продуктів, у тому числі напоїв, призначених для споживання людиною, визначених такими згідно з п. 92 ст. 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ВВР, 1998, № 19, ст. 98),  крім:

  • харчових продуктів та послуг з харчування, операції з постачання яких звільняються від оподаткування  згідно із пп. 197.1.1 та пп. «в»«д» пп. 197.1.7 ПКУ;
  • тютюнових виробів, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, операції  з постачання яких оподатковуються за збільшеною ставкою податку згідно із ст. 194-2 ПКУ.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»