• Посилання скопійовано

Як повернути зайво перераховані кошти з СЕА ПДВ: алгоритм дій від ДПС

Кошти з рахунку платника в СЕА ПДВ можуть бути перераховані в погашення податкового боргу виключно з ПДВ

Як повернути зайво перераховані кошти з СЕА ПДВ: алгоритм дій від ДПС

ДПС в Одеській області нагадує про порядок повернення коштів з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ).

Пунктом 200-1.5 ПКУ визначено, що з рахунку у СЕА ПДВ платника перераховуються кошти до державного бюджету в сумі податкових зобов'язань з ПДВ, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду, та на поточний рахунок платника податку за його заявою, яка подається до контролюючого органу у складі податкової звітності з ПДВ, у розмірі суми коштів, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань та суми податкового боргу з ПДВ.

Механізм проведення розрахунків з бюджетом з використанням електронних рахунків визначено Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569, із змінами і доповненнями (далі – Порядок №569).

Отже, кошти з рахунку платника в СЕА ПДВ можуть бути перераховані в погашення податкового боргу виключно з ПДВ, а сума коштів, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань з ПДВ та суму податкового боргу з ПДВ, може бути перерахована на поточний рахунок платника податку за його заявою.

Заява подається у складі податкової звітності з ПДВ за формою додатка 4 (Д4) «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника», затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21.

При цьому в обов’язковому порядку у додатку (Д4) зазначаються відомості щодо суми коштів на електронному рахунку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету. У таблиці 2 додатка (Д4) сума коштів на електронному рахунку, що може бути перерахована на поточний рахунок, визначається як різниця граф:

  • 1 – сума коштів на електронному рахунку на момент подання декларації з ПДВ;
  • 2 – сума податкових зобов’язань з ПДВ у рядку 18 декларації поточного звітного періоду;
  • 3 – сума податкового боргу з ПДВ на момент подання декларації.

У таблиці 3 додатка 4 слід зазначити відповідну суму прописом та цифрою, а також реквізити поточного рахунку в банку, на який платник бажає отримати ці кошти.

Таблицю 4 додатка 4 необхідно заповнювати в разі заповнення графи 3 в таблиці 2 цього ж додатку, тобто в разі наявності податкового боргу з ПДВ на дату подання декларації. У ній потрібно зазначити словами й цифрами суму податкового боргу з графи 3 таблиці 2.

Звертаємо увагу, що повернення коштів здійснюється за відсутності перевищення суми ПДВ у складених платником у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних над сумою податкових зобов’язань з ПДВ у рядку 9 декларації цього ж звітного періоду, та в межах реєстраційної суми (суми ліміту) на дату подання декларації. У разі допущення платником помилки у заповненні додатку (Д4) уточнюючий розрахунок не подається. Заявити до повернення кошти з електронного рахунку платника можна тільки у складі податкової декларації в наступному звітному періоді.

На дату подання декларації із заповненим додатком (Д4), в СЕА ПДВ зменшується реєстраційний ліміт на суму, яка відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника податку або в погашення податкового боргу з ПДВ.

Джерело: ДПС у Одеській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»