• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги за інвестиційним договором: ПДВ-наслідки

З консультації податківців дізнаємося про ПДВ-наслідки операції з відступлення права вимоги за інвестиційним договором на будівництво нерухомості

Відступлення права вимоги за інвестиційним договором: ПДВ-наслідки

Коментар до ІПК ДПС від 19.11.2019 р. № 1427/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Відповідно до ст. 511 - 516 ЦКУ кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

 

ПДВ у забудовника

На дату отримання від первинного кредитора попередньої оплати забудовник зобов’язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ, скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Подальше відступлення права вимоги первинним кредитором не призводить до жодних наслідків з ПДВ у забудовника. Він свої ПЗ не коригує. Зокрема, про це свого часу зазначали спеціалісти з «Вісника».

 

ПДВ у первинного інвестора (кредитора)

На підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної, отриманої від забудовника, первинний кредитор має право сформувати податковий кредит.

Водночас при здійсненні первинним кредитором операції з відступлення права вимоги в розмірі боргу за непоставлені об’єкти інвестування новому кредитору в обмін на грошові кошти така операція відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє у первинного кредитора податкових наслідків з ПДВ.

Отже, сформований податковий кредит за зареєстрованою забудовником ПН при відступленні права вимоги новому кредитору не коригується.

Разом з цим, у ІПК ДПС від 19.11.2019 р. №1427/6/99-00-07-03-02-15/ІПК податківці зазначають, наступне: «враховуючи те, що об’єкти інвестування первинним кредитором не були отримані (та не будуть отримані у майбутньому) і внаслідок цього не будуть використані у господарській діяльності, такий первинний кредитор повинен нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до механізму, визначеного пунктом 198.5 ПКУ».

Отже, первинному кредитору необхідно не пізніше останнього дня місяця, у якому було відступлено право вимоги, скласти й зареєструвати зведену податкову накладну за правилами, визначеними пп. 198.5 ПКУ.

 

ПДВ у нового інвестора (кредитора)

Оскільки ні забудовником, ані попереднім кредитором на нового кредитора податкова накладна не складається, то у нього не виникає жодних наслідків з ПДВ. Тобто він отримує право вимоги без ПДВ.

 

Висновок

Зважаючи на наведену вище позицію податківців, сторони договору про переведення права вимоги потрапляють в таку собі «ПДВ-пастку», коли попередній кредитор втрачає право на ПК, а новий кредитор його не отримує. Така ж ситуація виникає і при відступленні права вимоги на товари/послуги (таку ситуацію ми розглядали тут).

Про бухгалтерський облік операції з відступлення права вимоги ми детально писали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»