• Посилання скопійовано

Експорт сільгоспкультур: нульова ставка з ПДВ чи звільнені операції?

Якщо експортер не є сільськогосподарським підприємством-виробником, то операція з експорту насіння свиріпи та ріпаку буде звільнена від оподаткування

Експорт сільгоспкультур: нульова ставка з ПДВ чи звільнені операції?

Офіс ВПП ДПС нагадує, що за загальним правилом операції з експорту  сільськогосподарських культур оподатковуються за нульовою ставкою.

Так нагадуємо, що з 01.01.2020 року набирали чинності зміни внесені до Податкового кодексу України стосовно тимчасового (до 31.12.2021 р.) звільнення від оподаткування ПДВ операцій з вивезення насіння свиріпи та ріпаку (товарна позиція  1205 згідно з УКТ ЗЕД) за межі митної території України в митному режимі експорту.

При цьому, звільнення не поширюється на зазначені операції, якщо їх здійснюють сільськогосподарські підприємства – виробники цих культур, вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності  таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису (абз. 4 пп. 63  підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Тобто, якщо експортує ріпак сільськогосподарське підприємство,  яке самостійно на власній чи орендованій землі вирощує насіння свиріпи та ріпаку, то така операція оподатковується за нульовою ставкою.

У випадку, якщо експортер не є сільськогосподарським підприємством-виробником, то операція з експорту насіння свиріпи та ріпаку буде звільнена від оподаткування.

Тому, звертаємо увагу платників податків, які здійснюють операції з придбання насіння свиріпи та ріпаку (товарна позиція  1205 згідно з УКТ ЗЕД) та застосовують нульову ставку при експорту вказаної продукції, на правильність формування податкового кредиту.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»