• Посилання скопійовано

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК за Законом №466

За нереєстрацію податкових накладних на звільнені від ПДВ операції, податкових накладних на неплатника та для нарахування компенсуючого ПДВ введено окремі штрафи

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК за Законом №466

ДПС у м. Києві інформує, що Законом  №466-ІХ вносяться зміни до статті 120 1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), якими передбачено застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (далі – ПН) і розрахунку коригування до податкової накладної (далі – РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН). Про це ми також писали тут.

 

Нові види штрафів щодо нереєстрації ПН та РК

З 23 травня встановлено нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, а саме:

  • ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість;
  • ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;
  • ПН, складених відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами "а" - "г" цього пункту, та РК, складених до таких ПН;
  • ПН, складених відповідно до статті 199 ПКУ, та РК, складених до таких податкових накладних;
  • ПН, складених відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф в розмірі 2 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень (пп. 120 1.1. статті 120 1 ПКУ).

Крім цього, відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні (далі - ППР), складеному за результатами перевірки ДПС, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 3400 гривень (пп. 120 1.2. статті 120 1 ПКУ).

Тобто під нові штрафи за невчасну реєстрацію в ЄРПН підпадають також і ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ. В таких випадках штрафи нараховуються у відсотках до обсягу постачання, встановлених Законом №466.

 

Накладання штрафів за "старі періоди" щодо ПН на звільнені, за 0% ставкою, ПН на неплатника, за п. 198.5 ПКУ та РК за ст. 199 ПКУ

При цьому слід враховувати, що згідно нового п. 73 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, якщо штрафи за порушення граничного строку реєстрації таких ПН та/або РК в ЄРПН, передбачені статтею 201 ПКУ, були нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2019 року, але грошові зобов'язання за ними станом на дату набрання чинності Законом №466 неузгоджені (відповідні ППР знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено), то мають застосовуватися нові розміри штрафів, встановлені Законом № 466.

Контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

 

Штрафи за нереєстрацію ПН та РК в залежності від обсягу ПДВ

Як стало з 23 травня: Порушення платниками податку на додану вартість граничного строку, передбаченого для реєстрації всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації (пп. 120 1.1. статті 120 1 ПКУ).

Відсутність реєстрації протягом граничного строку всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, про що зазначено в ППР, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, - тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість, вказаної у такій ПН та/або РК, або від суми податку на додану вартість, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено (пп. 120 1.2. статті 120 1 ПКУ).

Як було: до внесення змін Законом № 466 штрафи за невчасну реєстрацію в розмірі від 10 до 50 відсотків суми податку на додану вартість, зазначеної в ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації, та в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов'язань з податку на додану вартість (визначених при перевірці) не застосовувались за порушення граничного строку реєстрації лише до ПН, що не надавалися отримувачу (покупцю) та були складені на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

А штрафи, які б розраховувалися у відсотках до обсягу постачання по ПН/РК, в яких не зазначаються суми ПДВ, взагалі не були передбачені пп. 120 1.1 та пп. 120 1.2.  статті 120 1 ПКУ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»