• Посилання скопійовано

На дату отримання товару зменшено ціну, але аванс вже оплачено: як відкоригувати ПН?

У разі зміни ціни після оплати авансу постачальником складається РК до ПН на цю оплату, в усіх рядках якого у графі 2.1 зазначається код причини коригування «101», що відповідає причині коригування «Зміна ціни»

На дату отримання товару зменшено ціну, але аванс вже оплачено: як відкоригувати ПН?

Податківці у підкатегорії 101.15 «ЗІР» зауважили, якщо на дату постачання товарів/послуг були внесені зміни до умов договору в частині зменшення ціни при незмінному обсязі та надміру сплачені кошти не зараховуються в рахунок оплати іншого товару/послуги, а будуть повернуті покупцю у наступному звітному періоді, то постачальником складається розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на попередню оплату, в усіх рядках якого у графі 2.1 зазначається код причини коригування «101», що відповідає причині коригування «Зміна ціни».

Усім рядкам, пов’язаним з коригуванням одного рядка податкової накладної, присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування.

Оскільки у розглянутій ситуації змінюється лише ціна (у бік зменшення), то у розрахунку коригування до податкової накладної, попередньо складеної постачальником товарів/послуг на дату отримання попередньої оплати від покупця, заповнюється два рядки, а саме:

  • у першому рядку зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники рядка податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);
  • у другому рядку, який додається і є новим для податкової накладної, зазначаються правильні показники з урахуванням нової ціни, діючої на дату складання розрахунку коригування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»