• Посилання скопійовано

Постачальник не реєструє ПН через арешт рахунків: що може вдіяти покупець?

Податківці зазначили, що незалежно від обставин, через які постачальник не зареєстрував ПН, права у покупця на ПК з ПДВ за такою операцією не буде. Розглянемо, що може вдіяти покупець у такому випадку

Постачальник не реєструє ПН через арешт рахунків: що може вдіяти покупець?

Коментар до ІПК ДПС від 01.07.2020 р. №2624/8/ІПК/10-36-04-01

На дату виникнення ПЗ з ПДВ платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Така вимога встановлена абз. 1 п. 201.1 ПКУ.

При цьому обов'язковість реєстрації всіх податкових накладних платниками ПДВ – продавцями в ЄРПН передбачено п. 11 підрозділу 2 розд. XX ПКУ.

Тобто винятків щодо можливості нереєстрації ПН у разі арешту рахунків (або з інших підстав) не передбачено.

Своєю чергою, податківці у коментованій ІПК наголошують, що відсутність факту реєстрації продавцем (платником ПДВ) податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту. Незалежно від того, що постачальник не мав змоги зареєструвати таку ПН через арешт рахунків.

Водночас податківці зазначають, що нереєстрація ПН не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Таким чином, якщо продавець через арешт рахунків не мав змоги зареєструвати ПН, то покупець не має права на ПК за такою операцію, а от за постачальником зберігається його обов’язок відобразити цю суму у своїх податкових зобов’язаннях.

Лише після фактичної реєстрації постачальником податкової накладної в ЄРПН така накладна дає право покупцю на включення сум ПДВ, зазначених в ній, до податкового кредиту.

Але і тут не обійшлось без «нюансів». Якщо така ПН буде зареєстрована з порушенням строків реєстрації, то суми ПДВ, зазначені у ній, можуть бути включені до податкового кредиту покупця, починаючи зі звітного періоду, в якому така податкова накладна зареєстрована, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення таких податкових накладних.

 

Що може вдіяти покупець?

У разі порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних покупець має право додати до декларації з ПДВ за звітний період заяву зі скаргою на такого продавця.

До такої заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Проте, на жаль, подання такої заяви права на ПК за незареєстрованою ПН покупцю все одно не надасть.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»