• Посилання скопійовано

Три проценти річних за порушення умов договору: чи оподатковуються ПДВ?

ДПС у Дніпропетровській області надала роз’яснення щодо включення до договірної вартості товарів (послуг) трьох процентів річних від простроченої суми або інфляційних витрат за неналежне виконання умов договору

Три проценти річних за порушення умов договору: чи оподатковуються ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 14.07.2020 р. №2842/ІПК/04-36-04-01-16

Загальні правила визначення бази оподаткування ПДВ

Пунктом 188.1 ПКУ визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів або послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Своєю чергою, до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів або послуг.

Водночас до складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми, отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань, зокрема:

  • суми неустойки (штрафів та/або пені);
  • три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати;
  • відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів.

Але чи є ця норма імперативною? Чи діє вона в усіх можливих випадках? Податківці схильні застосовувати її буквально. Отже, якщо процентів за умовами договору буде не три, то ця норма не працює.

 

Коли річні проценти за порушення договору оподатковуються ПДВ?

Дніпропетровські податківці у ІПК від 14.07.2020 р. №2842/ІПК/04-36-04-01-16 зауважують наступне:

  • суми коштів, отримані як три проценти річних, які покупець сплачує постачальнику у разі затримки оплати за товари або послуги, не змінюють базу оподаткування ПДВ поставлених товарів (послуг);
  • якщо сторони укладають договір, що передбачає інший (більший) розмір процентів, що сплачується внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань, то база оподаткування ПДВ у продавця таких товарів (робіт, послуг) визначається, виходячи з договірної вартості цих товарів, збільшеної на суму відсотків, що перевищує три проценти річних.

При цьому наголосимо, що це стосується саме розміру річних процентів від простроченої суми або інфляційних втрат. Суми неустойки (штрафу або пені), а також відшкодування шкоди (в тому числі і упущеної вигоди) за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів не включаються до бази оподаткування ПДВ у повному обсязі без обмежень.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»