• Посилання скопійовано

УВАГА! Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ. Вони діють з 4 листопада

Кабмін затвердив зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ. Зокрема, загальна сума перевищення (ΣПеревищ) визначається за кожний звітний період наростаючим підсумком. Ці зміни набрали чинності з 4 листопада

УВАГА! Уряд вніс зміни до порядку роботи СЕА ПДВ. Вони діють з 4 листопада

КМУ постановою від 28.10.2020 р. №1024  затвердив зміни до порядку роботи СЕА ПДВ.

Постанову №1024 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 04.11.2020 №214. Відповідно зміни в роботі СЕА ПДВ почали діяти з 4 листопада.

 

Перерахунок суми (∑Накл) при скасуванні анулювання реєстрації ПДВ

За новим п. 7-1 Порядку, ДПС протягом трьох робочих днів, що настають за днем внесення до реєстру платників податку змін щодо скасування (відміни) анулювання реєстрації платника податку за рішенням контролюючого органу або рішенням суду, яке набрало законної сили, здійснює перерахунок суми (∑Накл) такого платника за звітний період анулювання, яке скасоване (відмінене).

Такий перерахунок здійснюється ДПС шляхом перерахунку суми (∑Накл) окремо за кожним її показником.

При цьому перерахунок суми (∑Накл) такого платника не здійснюється контролюючим органом у разі, коли:

  • на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату податку;
  • або повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 ПКУ.

Ці зміни внесено через появу нової редакції відповідно до п. 200-1.3 ПКУ завдяки Закону №466.

 

∑ПопРах

Абз. 6 п. 9 Порядку викладено в новій редакції. Тепер під час розрахунку показника (∑ПопРах) також враховується сума коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ за задекларованими до сплати податковими зобов’язаннями за періоди, починаючи з 1 липня 2015 р., визначеними платником податків у декларації або уточнюючому розрахунку.

 

ΣПеревищ  

Встановлено, що загальна сума перевищення (ΣПеревищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком.  

Також уточнено, що платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим п. 9-1 Порядку, не тільки податкові накладні, але й розрахунки коригування за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку у поданих деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН (SПеревищ).

 

Поповнення рахунку СЕА ПДВ коштами

У разі недостатності коштів на електронному рахунку платника податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник податку у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з поточного рахунка (прибрано уточнення «власного»).  

Також у тексті Порядку абревіатуру ДФС замінено абревіатурою ДПС.   

***

Від редакції:

Як бачимо, цього разу зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ не глобальні, а здебільшого косметичні. По суті, цей документ приводиться у відповідність до ПКУ.

До першої очевидної зміни належить заміна ДФС на ДПС. Далі йдуть зміни, спричинені Законом №466, до п. 200-1.3 ПКУ.

До них належать:

  • Розрахунок ліміту реєстрації ПН/РК за період, коли статус платника ПДВ було анульовано, в разі, якщо суд цей статус відновив. Це, дійсно, досягнення для тих платників, яким вдалося відстояти свій статус – адже в такому випадку вважається, що його реєстрація не припинялася (він не наново реєструється, а продовжує бути платником ПДВ). Однак, для того, щоб відновити свій податковий кредит за період анулювання, платнику доведеться вдатися до певних заходів. Зокрема, звернутися до продавців-платників ПДВ із проханням відкоригувати складені ними ПН (замінити в них дані про покупця з неплатника на платника ПДВ). Не забуваємо, що внаслідок такого відновлення зміняться і податкові зобов’язання – ПН за залишками товарів на дату анулювання треба буде скасувати. А на всі операції з постачання товарів, послуг (або отримання авансів за них) за період анулювання треба буде скласти і зареєструвати нові ПН. Тобто, всі операції за період анулювання треба буде, якщо це можливо, привести у такий вигляд, як ніби цього анулювання й не було;
  • Щодо показника ΣПопРах:
  • Зміна ліміту реєстрації ПН/РК на суми коштів, вилучених та зарахованих податківцями на ПДВ-рахунок платника податку відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ;
  • А також (за допомогою Держказначейства) на суми різниці в тарифах на комунальні послуги, якщо ці тарифи були неправомірно завищені, і на суми завищення ПДВ до сплати (якщо строк цієї сплати ще не настав) згідно коригуючих реєстрів;
  • Зверніть увагу: правило, що цей показник збільшується на суми поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка (тобто, з власного поточного рахунку такого платника) не змінилося! Отже, контрагенти та засновники платника і далі не зможуть збільшувати таким чином ліміт реєстрації!

До змін, які є новими, можна віднести хіба уточнення щодо показника  ΣПеревищ. І раніше, згідно п. 200-1.3 ПКУ було відомо, що цей показник розраховується з 1 липня 2015 року. Проте зараз в Порядку буде чітко зазначено, що здійснюється такий розрахунок  наростаючим підсумком і сума його буде відома за кожний звітний (податковий) період (тобто, щомісячно).
І ще одне. З базового правила, що якщо коштів на ПДВ-рахунку не вистачає для того, щоб сплатити ПДВ до бюджету, платник має поповнити такий рахунок, прибрали слово «власного». Проте перерахувати ці кошти має сам платник податку, а не інша особа. Тобто, скоріш за все, це косметична правка, але почекаємо, як її  роз’яснюватимуть самі податківці.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»