• Посилання скопійовано

Дати оформлення МД і відвантаження товарів на експорт різні: коли складати ПН?

На практиці часто трапляються випадки, коли дата оформлення митної декларації та дата відвантаження товарів на експорт не співпадають (а то й припадають на різні місяці). Коли у такому разі складати ПН на експорт і у декларації за який період відображати обсяги такої операції?

Дати оформлення МД і відвантаження товарів на експорт різні: коли складати ПН?

Коментар до ІПК ДПС від 16.10.2020 р. №4290/ІПК/99-00-05-06-02-06

Питання, яке стосується дати складання ПН на експорт, виникло не випадково. Адже за загальним правилом визнати ПЗ з ПДВ та/або скласти податкову накладну постачальник має за першою подією: або датою відвантаження товарів, або датою отримання передоплати за них.

Проте для експорту товарів діють спеціальні правила. Перш за все, правило «першої події» для таких операцій не працює. Зокрема, отримана передоплата за товарами, які згодом будуть експортуватися, не призводить до обов’язку складати податкову накладну або відображати таку операцію в декларації з ПДВ. Для виникнення цього обов’язку повинен відбутися експорт. Що це означає і коли вважається, що експорт товарів відбувся?

Як передбачено пп. «б» п. 187.1 ПКУ, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Своєю чергою, товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному КМУ, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ (п. 195.1.1 ПКУ).

При цьому електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Відповідно до цього податківці у коментованій ІПК роз’яснюють, що у випадку поміщення товарів у митний режим експорту, саме на дату оформлення митної декларації, оформленої відповідно до вимог МКУ та Положення №450, платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Тобто з цього роз’яснення податківців можна зробити висновок, що незалежно від того, коли товар було відвантажено зі складу і, навіть, незалежно від того, коли він фактично залишить митну територію України, зобов’язання з ПДВ (за ставкою 0%) при експорті товарів виникають саме на дату складання митної декларації на експорт. І саме на цю дату платник податку складає податкову накладну.

Щодо декларації з ПДВ, то такі суми вказуються у рядку 2.1 колонки А розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ того звітного податкового періоду, на який припадає дата оформлення митної декларації.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»