• Посилання скопійовано

Змінено порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації

Зміни до Закону №1877 тягнуть за собою і відповідну зміну форм заяв та реєстрів. Зокрема, підкориговано порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації

Змінено порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації

Коментар до постанови КМУ від 04.11.2020 р. №1067

Причиною змін до форми та порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації стали зміни до Закону від 24.06.2004 р. №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України».

Зокрема, було запроваджено обов’язок повідомлення особи, що претендує на отримання бюджетної дотації, про всіх пов’язаних осіб, що є отримувачами державної підтримки.

Це спричинило внесення змін до форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації, які ми прокоментували у «ДК» №43. Ці зміни було внесено ще у серпні 2020 р., а чинності вони набрали 16.10.2020 р.

Тоді ж ми зауважували, що в новому абзаці п. 16-1.6 Закону №1877, яким прописали обов’язок повідомляти про пов’язаних осіб, нічого не сказано про тих, хто вже є в цьому Реєстрі та вже отримував цю дотацію. Тому ми припускали, що протягом 10-ти робочих днів з дня, наступного за днем набранням чинності наказом №275, сільгосптоваровиробники, внесені до Реєстру, мають подати заяву в новій формі з позначкою у комірці «Перереєстрація (зміна інших даних)», оновивши всі реєстраційні дані та додавши інформацію про пов'язаних осіб.

І ось нарешті дійшла черга і до відповідних змін до форми та  порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації. Вони були затверджені постановою КМУ від 04.11.2020 р. №1067, яка набрала чинності 07.11.2020 р.

 

Що змінилося з 7 листопада?

Суть змін полягає в такому:

  • по-перше, нарешті Порядок ведення Реєстру тепер передбачає внесення до Реєстру інформації про пов’язаних із сільськогосподарським товаровиробником осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами державної підтримки. 

Нагадаємо, що саме для цього і були внесені зміни до Заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації за ф. №1-РОБД. Тепер з’явився Порядок, за яким ця інформація вноситиметься до Реєстру.

Також передбачається, що ненадання заявником в повному обсязі даних щодо пов’язаних осіб тепер є однією з причин неприйняття заяви за ф. №1-РОБД. А неприйняття заяви означатиме, що заявника не включать до Реєстру та дотацію з бюджету він не отримуватиме.

Втім, навіть якщо заяву відхилено, податківці у квитанції про це звертаються до заявника з письмовою пропозицією подати нову заяву зі зазначенням підстав неприйняття попередньої. Після усунення виявлених недоліків сільськогосподарський товаровиробник може подати заяву наново;

  • по-друге, додано новий пункт 18-1 до Порядку, яким врегульовано порядок надання змін даних щодо пов’язаних осіб, включених до Реєстру. Так, сільськогосподарський товаровиробник протягом 10-ти робочих днів, що настають за днем, коли змінилися такі дані, подає до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник ПДВ, заяву з позначкою «Зміни щодо пов’язаних осіб» виключно в електронному вигляді у порядку, встановленому для реєстрації.

Решта змін – суто косметичні:

  • змінено назви податкового органу на «Державну податкову службу» та профільного міністерства на «Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства»;
  • оновлено посилання на Закон «Про електронні довірчі послуги»;
  • слово «товари» замінено на слова «товари/послуги», відповідно з визначенням поняття «сільськогосподарський товаровиробник» у п. 2.15-1 Закону №1877;
  • слово «серія» щодо даних паспорту замінено словами «серія (за наявності)» – це пов’язано з тим, що паспорт громадянина України у формі ID-картки вже не має серії.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»