• Посилання скопійовано

Надання послуг з харчування фізособам: яку номенклатуру зазначати у зведеній ПН?

ДПСУ надала роз’яснення щодо порядку заповнення номенклатури у зведеній податковій накладній у разі здійснення послуг з надання харчування споживачам

Надання послуг з харчування фізособам: яку номенклатуру зазначати у зведеній ПН?

Коментар до ІПК ДПС від 25.11.2020 р. №4813/ІПК/99-00-05-06-02-06

Податківці у коментованій ІПК зазначали, що згідно з Правилами №219 ресторанне господарство – це вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього. При цьому заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність, зокрема, виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п. 14.1.191 ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п. 14.1.185 ПКУ).

Тобто закладом ресторанного господарства може здійснюватись як продаж готових страв, як товарів, так і безпосередньо надання послуг з харчування.

Відповідно до цього податківці у коментованій ІПК роз’яснили, що якщо за своєю фактичною сутністю та згідно з первинними документами платник податку здійснює операції з постачання послуг із громадського харчування за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), у тому числі якщо невід'ємними частинами постачання таких послуг є, зокрема, товари, які включаються до складу їх вартості, то за такими операціями платник податку складає податкову накладну за щоденними підсумками, у рядку 3.3 якої зазначає відповідний код послуги згідно з ДКПП.

У цьому випадку коди товарів (товарів, які використовуються платником податку для постачання послуг із громадського харчування) у рядку 3.3 податкової накладної за щоденними підсумками не зазначаються.

Тобто для визначення номенклатури, яка зазначається у податковій накладній, суб’єкт господарювання має виходити з первинних документів на таке постачання:

  • якщо зазначено саме «надання послуг з харчування», то деталізовувати перелік страв, що входить у таке харчування, не потрібно – у податковій накладній зазначається лише назва послуги;
  • якщо ж згідно з первинним документом операція передбачає саме продаж товарів як окремих страв (наприклад, в чеку окремими позиціями вказуються замовлені страви), то і у податковій накладній має зазначатися саме номенклатура таких страв, як товарів.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»