Коментар до ІПК ДПС від 25.11.2020 р. №4813/ІПК/99-00-05-06-02-06
Податківці у коментованій ІПК зазначали, що згідно з Правилами №219 ресторанне господарство – це вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього. При цьому заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність, зокрема, виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.
Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п. 14.1.191 ПКУ).
Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п. 14.1.185 ПКУ).
Тобто закладом ресторанного господарства може здійснюватись як продаж готових страв, як товарів, так і безпосередньо надання послуг з харчування.
Відповідно до цього податківці у коментованій ІПК роз’яснили, що якщо за своєю фактичною сутністю та згідно з первинними документами платник податку здійснює операції з постачання послуг із громадського харчування за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), у тому числі якщо невід'ємними частинами постачання таких послуг є, зокрема, товари, які включаються до складу їх вартості, то за такими операціями платник податку складає податкову накладну за щоденними підсумками, у рядку 3.3 якої зазначає відповідний код послуги згідно з ДКПП.
У цьому випадку коди товарів (товарів, які використовуються платником податку для постачання послуг із громадського харчування) у рядку 3.3 податкової накладної за щоденними підсумками не зазначаються.
Тобто для визначення номенклатури, яка зазначається у податковій накладній, суб’єкт господарювання має виходити з первинних документів на таке постачання:
- якщо зазначено саме «надання послуг з харчування», то деталізовувати перелік страв, що входить у таке харчування, не потрібно – у податковій накладній зазначається лише назва послуги;
- якщо ж згідно з первинним документом операція передбачає саме продаж товарів як окремих страв (наприклад, в чеку окремими позиціями вказуються замовлені страви), то і у податковій накладній має зазначатися саме номенклатура таких страв, як товарів.
***
Читайте також:
- Номенклатура у первинному документі та договорі різна: як складати ПН?
- Складаєте ПН? Приділяйте особливу увагу номенклатурі!
- Узагальнення номенклатури у ПН призведе до втрати податкового кредиту
- Не зазначили у ПН окрему номенклатуру: як виправити?
- Регулярний продаж товарів працівникам: чи можна складати зведену податкову накладну?