• Посилання скопійовано

Підприємство перетворюється: що з реєстрацією платника ПДВ?

Податківці розповіли про подання заяви про перереєстрацію платника ПДВ у разі перетворення юрособи

Підприємство перетворюється: що з реєстрацією платника ПДВ?

ДПС повідомляє, що у разі перетворення юридичної особи - платника ПДВ проводиться перереєстрація платника ПДВ (п. 183.15 ст. 183 Податкового кодексу України зі змінами, внесеними Законом України вiд 16 січня 2020 року №466-ІХ).

Відповідно до п. 183.7 ст. 183 Кодексу для перереєстрації платник податку подає заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника ПДВ або виникли інші підстави для перереєстрації.

Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником податку анулюється відповідно до ст. 184 Кодексу.

Нормами пп. «б» п 184.1 ст. 184 Кодексу визначено підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ, згідно з якими анулювання реєстрації відбувається у разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник ПДВ, прийняла рішення пpo пpипинeння та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань з податку у випадках, визначених Кодексом.

Завдяки змінам, внесеним до Кодексу Законом № 466, урегульовано питання реєстрації платником ПДB особи, утвореної шляхом перетворення, незалежно вiд дати державної реєстрації новоутвореної особи у разі перетворення.

Відповідні зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, будуть внесені наказом Міністерства фінансів України вiд 21.10.2020 № 629, який набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наказом №629 скасовуються особливості реєстрації платником ПДB особи, утвореної шляхом перетворення залежно від дати державної реєстрації (п. 3.15 розділу III Положення).

В той же час стосовно юридичних осіб, у яких відбулося перетворення, надходять відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) про створення нової юридичної особи, утвореної шляхом перетворення, у яких датою державної реестрації є виключно нова дата (дата завершення перетворення).

Тож не залежно від дати державної реєстрації особи, утвореної шляхом перетворення, у разі якщо така особа бажає здійснити перереєстрацію, тo вона протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, подає засобами електронного зв’язку до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПДВ iз позначкою «Перереєстрація».

Разом з тим, у разі якщо особа, утворена шляхом перетворення, не бажає проходити перереєстрацію відповідно дo п. 183.15 ст. 183 Кодексу, a бажає зареєструватися платником ПДB як новоутворена особа, такою особою можуть бути подані дві заяви:

  • заява за ф. № 3-ПДВ про анулювання реєстрації особи, припиненої шляхом перетворення,
  • заява за ф. № 1-ПДВ пpo реєстрацію платником ПДB новоутвореної особи.

Якщо у строк, визначений п. 183.15 ст. 183 Кодексу, особою, у якої відбулося перетворення, не було подано жодної заяви, контролюючим органом приймається рішення про анулювання реєстрації платника ПДB за ф. № 6-РПДВ та завершуються заходи щодо анулювання реестрації платника ПДB за автоматично сформованим засобами ITC «Податковий блок» проєктом рішення у загальному порядку.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»