• Посилання скопійовано

Особливості віднесення ПДВ до податкового кредиту на підставі рахунків

В якому періоді у покупця послуг з водопостачання та водовідведення, вартість яких визначається за показниками приладів обліку у постачальника, який застосовує касовий метод податкового обліку ПДВ, виникає право на ПК залежно від того чи застосовує покупець касовий метод обліку ПДВ? Консультує ДПС

Особливості віднесення ПДВ до податкового кредиту на підставі рахунків

Коментар до ІПК ДПСУ від 13.01.2021 р. №134/ІПК/99-00-21-03-02-06

Згідно з п. 201.11 ПКУ підставою для нарахування сум податку, що відносяться до ПК без отримання податкової накладної, можуть бути, зокрема, рахунки, які виставляються платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, які містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.

Таким чином, якщо договором передбачено постачання послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку (наприклад, комунальні послуги), та рахунок, виставлений їх постачальником, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника таких послуг, то на підставі такого рахунку отримувачем послуг може бути сформовано податковий кредит без отримання податкової накладної.

При цьому податківці у коментованій ІПК звертають увагу: якщо отримувач послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, не застосовує касовий метод формування податкового кредиту, то податковий кредит може бути сформований ним на підставі рахунку, незалежно від того, чи застосовує постачальник таких послуг касовий метод податкового обліку ПДВ, чи ні.

Тобто постачальник визнати ПЗ з ПДВ може і пізніше, за датою оплати, а от у покупця право на ПК виникне вже у періоді складання такого рахунку.

 

Отримувач не застосовує касовий метод

Якщо отримувач послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, не застосовує касовий метод формування податкового кредиту, право на формування податкового кредиту з ПДВ без отримання податкової накладної на підставі рахунку, що виставляється платнику податку за такі послуги, виникає у отримувача послуг у тому звітному (податковому) періоді, в якому відбулося придбання таких послуг (у тому числі, якщо оплата за такі послуги постачальнику, який застосовує касовий метод податкового обліку ПДВ, відбувається у наступних звітних (податкових) періодах).

Зауважимо, абз. 4 п. 198.6 ПКУ встановлюється: якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Тобто норма щодо включення суми ПДВ до податкового кредиту протягом 1095 днів стосується лише податкових накладних і не може застосовуватися до сум ПДВ, що включаються до податкового кредиту на підставі інших документів, зокрема, рахунків.

Тому суми ПДВ на підставі рахунків та інших документів, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, включаються до податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось їх оформлення.

Однак у разі складання та реєстрації в ЄРПН постачальником податкової накладної вважаємо, що покупець таких послуг може скористатися правом, передбаченим абз. 4 п. 198.6 ПКУ, і включити суму ПДВ до складу ПК протягом 1095 днів з дня складання такої ПН (оскільки норма п. 201.11 ПКУ – це правило, а не обов’язок покупця, він може визнавати ПК з ПДВ на підставі ПН).

Якщо ж за рахунком сума ПК з ПДВ не була відображена у періоді його виписки, то залишається можливість скористатися положеннями п. 50.1 ПКУ, який надає право виправити помилки попередніх періодів шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за такі періоди.

Також зверніть увагу, що у своїй попередній ІПК від 13.10.2020 р. №4268/ІПК/99-00-05-06-02-06 податківці уточнювали, що платник податку не може включити до податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду суми ПДВ на підставі рахунків за  надані послуги, які були виставлені  постачальником за показниками приладів обліку за попередні звітні (податкові) періоди.

 

Отримувач застосовує касовий метод

Для отримувача послуг, який застосовує касовий метод формування податкового кредиту, додатковою обов’язковою умовою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку – отримувача в рахунок оплати вартості таких придбаних послуг.

Тому щоб включити суму ПДВ за операцією придбання послуг, вартість яких визначається за показниками приладів обліку у звітному (податковому) періоді, в якому такі послуги були отримані, платник податку має оплатити за такі послуги у тому ж самому періоді.

Отже, якщо отримувач таких послуг застосовує касовий метод, то право на ПК за отриманими послугами, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, виникне у нього лише після оплати таких послуг, незважаючи, що рахунок може бути отримано раніше.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»