• Посилання скопійовано

ВРУ ухвалила за основу законопроєкт щодо пільгового розмитнення авто з «єврономерами»

ВРУ підтримала за основу законопроєкт №4643-д, яким пропонується механізм доступного розмитнення ввезених авто протягом 180 днів

ВРУ ухвалила за основу законопроєкт щодо пільгового розмитнення авто з «єврономерами»

Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби» (Проект Закону зареєстровано за №4643-д).

Проектом Закону пропонується внести зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких передбачається:

  • встановити, що тимчасово, протягом 180 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби» за умови дотримання положень, передбачених п. 98 розділу ХХІ Прикінцеві та перехідні положення Митного кодексу України, базою оподаткування податком операцій із ввезення на митну територію України транспортних засобів, що були у використанні і класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тони), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, ввезених на митну територію України в період до 31 грудня 2020 року, є сума акцизного податку, нарахованого відповідно до пункту 36 підрозділу 5 цього розділу;
  • встановити, що тимчасово, протягом 180 днів сума акцизного податку визначається платником податку, на якого поширюється дія цього пункту, за ставкою, визначеною за формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе, де Ставка базова – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається виходячи з кількості років, що минула з року виготовлення транспортного засобу, до року визначення ставки податку,  – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається множенням об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного транспортного засобу в куб. сантиметрах на коефіцієнт.

Проектом пропонується поширити дію даного положення на транспортні засоби, що були у використанні і класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тони), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввезені фізичними особами на митну територію України в період до 31 грудня 2020 року і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту, у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію.

Законопроектом пропонується встановити, що дія такого положення не поширюється на транспортні засоби, якщо вони не відповідають екологічним нормам «ЄВРО-2» і вище та/або мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

 

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» (Проект Закону зареєстровано за №4644-д)

За інформацією ВРУ також прийнято у І читанні законопроект №4644-д. Метою законопроекту є врегулювання питання митного оформлення транспортних засобів, забезпечення дотримання митних правил при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання.

Проектом Закону вносяться зміни до розділу ХХІ Прикінцеві та перехідні положення Митного кодексу України, відповідно до яких пропонується:

– установити, що протягом 180 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» митне оформлення транспортних засобів, що були у використанні і класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тони), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, ввезених на митну територію України в період до 31 грудня 2020 року та поміщених в митні режими тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію за умови сплати належних митних платежів із дотриманням особливостей, встановлених п. 76 підрозділу 2 та п. 36 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення ПКУ.

Звільнити від адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 470481 та 485 Митного кодексу України, фізичних осіб, відповідальних за дотримання строків та вимог митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, за умови дотримання вищезазначених положень та добровільної сплати до державного бюджету фізичною особою, яка є власником такого транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним та декларує такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України, коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– тимчасово, протягом 180 днів звільнити від оподаткування ввізним митом транспортні засоби (у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію), що були у використанні і класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тони), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, та ввезені фізичними особами на митну територію України в період до 31 грудня 2020 року і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту;

– установити, що протягом 180 днів фізична особа, відповідальна за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, має право вивезти за межі митної території України транспортний засіб, що був у використанні і класифікується за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тони), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причеп до нього, що класифікується за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, ввезений на митну територію України до 31 грудня 2020 року, та щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, за умови добровільної сплати до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, протягом 7 календарних днів з моменту такої сплати.

Вивезення транспортного засобу з дотриманням вищезазначених умов, звільняє фізичних осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 470481 та 485 цього Кодексу.

– зобов’язати Кабінет Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо спрямування у 2021 році на заходи, спрямовані на вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19 та запобігання виникненню та поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, надходжень від податку на додану вартість, акцизного податку, сплачених відповідно до п. 76 підрозділу 2 та п. 36 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ та від добровільно сплачених відповідно до п. 98 та 910 розділу ХХІ Прикінцеві та перехідні положення Митного кодексу України до державного бюджету фізичною особою коштів;

– зобов’язати Кабінет Міністрів України ініціювати на міжнародному рівні врегулювання з урахуванням практики відповідних країн питання дистанційного зняття з обліку (реєстрації) транспортних засобів у відповідних реєстраційних органах іноземних держав та обміну відповідною інформацією між Україною та іноземними державами.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»