• Посилання скопійовано

Таблиця даних: від подання до оскарження про неврахування

Як правильно заповнити Таблицю даних та пояснення до неї? В якому форматі направляти? Коли ДПС може не врахувати Таблицю? Як оскаржити це рішення?

Таблиця даних: від подання до оскарження про неврахування

Загальні правила щодо таблиці даних

Згідно з пунктом 2 Порядку №1165 Таблиця даних платника податку - це зведена інформація, що подається платником податку до контролюючого органу щодо:

  • кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності,
  • кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Форма Таблиці даних затверджена додатком 5 до Порядку №1165. Проте Таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таблиця даних подається платником податку в електронній формі засобами електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів “Про електронні довірчі послуги”“Про електронні документи та електронний документообіг” та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном.

Зверніть увагу! Таблиця даних може подаватися як після блокування реєстрації ПН/РК (для розблокування такого документу), так і до блокування (для його попередження, тобто,наперед і щодо типових операцій, за якими потім будуть складатися ПН/РК).

Свого часу на підставі цих норм податківці у ІПК від 16.10.2020 р. №4293/ІПК/99-00-05-06-02-06 робили такий висновок. Реєстрація в ЄРПН податкової накладної може бути зупинена згідно з Порядком №1165, за результатами перевірки такої податкової накладної, зокрема, щодо відповідності коду товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначеному у податковій накладній, Таблиці даних платника податку, врахованій контролюючим органом. При цьому подання Таблиці даних є правом платника незалежно від факту зупинення реєстрації в ЄРПН податкової накладної / розрахунку коригування. Також податківці наголошували, що отримання попередньої оплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника податку права навести у Таблиці інформацію щодо товарів, відносно яких вона отримана.

 

Як Таблиця допомагає надалі?

Відповідно до п. 3 Порядку №1165 ПН та РК (крім розрахунків коригування, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та розрахунків коригування, складених на неплатника податку), що подаються для реєстрації в ЄРПН, перевіряються щодо відповідності ознакам безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування. Зокрема, перевіряється, чи у податковій  накладній/розрахунку коригування відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТ ЗЕД та/або послугою за кодом згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, які зазначені у Таблиці даних платника податку, врахованій ДПС.

У разі коли за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування визначено, що податкова накладна розрахунок коригування відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у пункті 3 Порядку №1165, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в ЄРПН.

 

Правила заповнення та подання

Одночасне заповнення граф щодо придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку Таблиці не допускається.

У рядках Таблиці зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до КВЕД;
  • коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;
  • коди послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Також в Таблиці даних слід виділити коди товарів та послуг, які придбавалися у неплатників ПДВ.

Коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці мають містити від 5 до 14 символів. І далі, щоб ваші ПН/РК не блокували, при їх складанні коди товарів згідно з УКТЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають відповідати тим, які зазначені в поданій Таблиці!

Увага!  В електронній формі J/F13123  (за якою зараз подається Таблиця) передбачено обмеження у 99 рядків, але обмежень щодо кількості Таблиць, які платник може подати до ДПС, немає. Отже, якщо вам не вистачило 99 рядків для того, щоб показати в Таблиці всі ваші типові операції (щодо яких ви ще не подавали Таблицю), ви зможете показати їх у наступній складеній Таблиці.

Пояснення з інформацією про діяльність платника (з можливим зазначенням відомостей про наявні орендовані або власні приміщення, виробничі потужності, земельні ділянки, найманого персоналу, залишків готової продукції, сировини) подається у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка, код форми якого J/F13601.  Обов’язковою умовою для пояснень є формат *.pdf із розміром файлу не більше 2 МБ.

Ідентифікатори форм Таблиці та пояснення розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів.

 

Як податківці розглядають Таблицю даних?

Таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після її отримання (п. 15 Порядку №1165).

Але слід зазначити, що у разі відповідності таблиці вимогам п. 18 Порядку, вказана Таблиця враховується автоматично.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про врахування або неврахування Таблиці даних платника податку, яке надсилається платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 ПКУ (п. 16 Порядку № 1165).

 

Як виправити помилки у Таблиці даних?

У разі наявності помилок у вже поданій Таблиці даних, є можливість їх виправити. Для цього слід подати нову Таблицю, в якій зазначити правильні види діяльності та правильні коди товарів згідно УКТЗЕД, а також коди послуг згідно з ДКПП.

Нова таблиця також подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

 

Що робити, якщо ДПС не прийняла Таблицю?

Якщо ДПС прийнято рішення про неврахування Таблиці, платник податку може повторно подати Таблицю з поясненням. Зокрема, якщо Таблиця не була врахована через помилки, можна подати її наново зі вже правильними даними.

Якщо ж у  Таблиці все було правильно, а її все рівно не врахували, платник має право захищати свої права в адміністративному або судовому порядку. Таблиця враховується у разі надходження до контролюючого органу рішення суду про скасування рішення про неврахування Таблиці, яке набрало законної сили.

 

Судова практика щодо Таблиці даних

Які аргументи можуть допомогти платнику ПДВ?

Якщо контролюючий орган вважав, що є обставини, які унеможливлювали врахування Таблиці даних платника податків, поданою позивачем, то відповідні обставини повинні бути чітко зазначені у рішенні. Про це йшлося в ухвалі Сьомого апеляційного адмінсуду м. Вінниці, справа №120/3330/20-а від 21 січня 2021 року.

До того ж, якщо податківцями до відзиву не додано жодного документального доказу на підтвердження існування будь-якої податкової інформації, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, то  позов в частині визнання протиправним та скасування рішення про неврахування таблиці даних буде задоволено судом. Про це йшлося в рішенні Окружного адмінсуду м. Києва від 15 червня 2020 року м. Київ № 640/7931/20.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»