• Посилання скопійовано

Нова форма податкової накладної та розрахунку коригування: вивчаємо разом

З 12 березня діють нові форми ПН та РК, затверджені наказом Мінфіну №131. Хоча на практиці складати та реєструвати їх платники отримали можливість з 16 березня. Що змінилося у цих формах? Як відображати в них постачання сільгосптоварів?

Нова форма податкової накладної та розрахунку коригування: вивчаємо разом

Березень 2021 року виявився дуже насиченим для платників ПДВ. Зокрема, у цьому місяці встигли з'явитися вже 2 нові форми податкових накладних та розрахунків коригування до них (ПН/РК).

Спочатку Мінфін наказом від 02.12.2020 р. №734 затвердив у новій редакції форму податкової накладної та розрахунку коригування до неї. Оскільки у п. 4 Наказу №734 зазначалося, що він набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, а опубліковано його було в «Офіційному віснику» від 02.02.2021 р. №8, то застосовувати нові форми слід було з 1 березня.

Але вже 12 березня 2021 року набрав чинності новий Наказ Мінфіну №131, яким теж було затверджено, зокрема, нові форми податкової накладної та розрахунку коригування. І застосовувати їх (за роз’ясненням від ДПСУ) платники податку отримали можливість вже з 16 березня!

І от саме про цей, останній варіант ПН/РК, ми зараз поговоримо. Що  ж в ньому нового?

 

Реквізит «Код» щодо продавця і покупця

У цьому реквізиті з 16 березня нічого не змінилося. Але він діє лише з 1 березня, тобто є новим. Цей реквізит ми докладно розглядали в наших попередніх аналітичних матеріалах тут і тут.

 

Зміни в табличній частині ПН

Після складання заголовної частини ПН/РК (яке, сподіваємось, не викликало проблем після вивчення наших попередніх матеріалів), переходимо до табличної частини. І ось до неї, як і обіцяли, внесли зміни.

Причиною цих змін стало внесення змін до ПКУ.  25.02.2021 р. набрав чинності Закон №1115-ІХ. Ним передбачено застосування ставки ПДВ у розмірі 14% для операцій з постачання окремих видів с/г продукції. Такі зміни в оподаткуванні ПДВ стали приводом для внесення змін до форми вже оновленої податкової накладної та розрахунку коригування до неї.

Зверніть увагу! Ставка ПДВ 14% діє лише для обраних сільськогосподарських товарів. До яких саме і як застосовувати цю ставку у перехідних операціях, ми докладно розповідали тут.

Що ж саме змінилося?

У розділі А табличної частини ПН стало дванадцять рядків (замість десяти), тому що з’явилися додаткові:

  • рядок V «загальна сума податку на додану вартість за ставкою 14%»;
  • рядок VIII «Усього обсяги постачання за ставкою 14% (код ставки 14)».

Зрозуміло, що в них треба буде показати суму ПЗ з ПДВ за ставкою 14% і базу нарахування цього ПЗ. Докладно ці суми розшифровуються у розділі Б табличної частини ПН.

А ось в самому розділі Б нічого не змінилося (порівняно з попередньою версією від 1 березня). Змінилися лише правила його складання.

Адже до пп. 6 п. 16 Порядку №1307 додали новий код ставки ПДВ: «14» - у разі здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню за ставкою 14%В розділі Б табличної частини податкової накладної він зазначається у графі 8.

А обсяг постачання, який оподатковується ставкою 14%, відображатиметься у графі 10 розділу Б. При цьому у графі 10 зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у пункті 11 Порядку №1307, вказується вартість (частина вартості) товару/послуги, необоротного активу, на яку нараховується податок відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, згідно зі ставками 20%, 7% або 14%, які застосовуються при нарахуванні податкових зобов’язань.

Пам’ятайте! Операції, що оподатковуються за нульовою, основною (20%) ставкою, ставками 7 або 14%, відображаються в окремих рядках табличної частини розділу Б податкової накладної.

А тепер – приклади заповнення табличної частини ПН.

 

Приклад 1. 18 березня 2021 року відбулася перша подія за договором - постачання насіння льону, код УКТ ЗЕД 1204 00 90 00. Ціна постачання 15 грн за пачку (200 грам) без урахування ПДВ. Кількість постачання 1000 пачок. Як оподатковується така операція ПДВ і як скласти податкову накладну?

Як ми зазначали тут, на думку податківців, ставка ПДВ у розмірі 14% не застосовується до операцій з постачання всієї групи в цілому, а лише до окремої підгрупи товарів  із товарів, які належать до групи кодів. Зокрема, до групи 1204 УКТ ЗЕД ставка ПДВ у розмірі 14% застосовується тільки до операцій з постачання товарів, які належать до підгрупи кодів 1204 00 УКТ ЗЕД. У зазначеному випадку все гаразд, товар належить до потрібної підгрупи і застосовувати ставку 14% ПДВ можна.

Тому складаємо ПН наступним чином (див. Зразок 1).

 

Приклад 2. Візьмемо умови Прикладу 1 і уявимо, що це друга операція. Тобто оплата за цей товар надійшла ще до 1 березня 2021 року. Що тоді?

Як роз’яснювали податківці, в такому випадку, незважаючи на те, що відвантаження товару відбувається після 12 березня, до такого постачання застосовується ставка ПДВ 20%. Отже, податкова накладна в цьому випадку складатиметься за формою, яка діяла на той момент (отримання авансу). А якщо ви не встигли її скласти та зареєструвати і робите це після 15 березня, то податкову накладну доведеться складати вже за останньою формою, затвердженою Наказом № 131. Проте ставка ПДВ залишатиметься 20%.  

 

Що змінилось в табличній частині РК?

Тут відбулися аналогічні зміни. В розділі А з’явилися нові рядки:

  • рядок IV «сума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту за ставкою 14 % (-) (+)»;
  • рядок VII «Усього підлягають коригуванню обсяги постачання без урахування податку на додану вартість, що оподатковуються за ставкою 14 % (-) (+) (код ставки 14)».

Внаслідок чого рядків в розділі А стало десять (раніше було вісім).

В розділі Б порівняно з попередньою версією не змінилось нічого, крім правил складання. Адже і тут в графі 11 тепер можна зазначати новий код ставки ПДВ «14», а в графі 13 – обсяг оподаткування такою новою ставкою.

 

Приклад 3. Візьмемо умови Прикладу 1 і уявимо, що сторони договору домовились про повернення товару 30 березня 2021 року, до його оплати. Відповідно постачальнику треба скласти розрахунок коригування до податкової накладної.

Оскільки йдеться про операцію, яка оподатковувалась ПДВ за ставкою 14%, таблична частина розрахунку коригування виглядатиме наступним чином (див. Зразок 2). Якщо покупець є платником ПДВ, то зареєструвати такий розрахунок коригування має саме він!

 

Приклад 4. Візьмемо умови Прикладу 2 і уявимо, що сторони договору домовились про повернення товару і передоплати за нього. Ці події відбулися 30 березня 2021 року.  

Оскільки зазначені операції оподатковувались за ставкою 20%, то і в РК на повернення товару і авансу треба зазначити код ставки «20» - незважаючи на групу товару і дату складання РК!

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»