• Посилання скопійовано

Сільськогосподарських товаровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції

Розміщений на сайті Верховної Ради законопроект №5333 від 05.04.2021 р. може звільнити сільськогосподарських товаровиробників від обов’язку нарахування ПЗ з ПДВ у разі втрати сільськогосподарської продукції, а також зменшити мінімальний розмір угідь для обрання фізособами спрощеної системи оподаткування 4 групи

Сільськогосподарських товаровиробників пропонують звільнити від ПЗ з ПДВ у разі втрати продукції

Відповідно до поточної редакції ПКУ, випадки, коли сільськогосподарські рослини, насадження або тварини ліквідуються у зв’язку з їх знищенням, втратою, загибеллю (падежем) або вимушеним забоєм внаслідок дії обставин непереборної сили або в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, що підтверджується відповідно до законодавства, оподатковується ПДВ.

Позиція ДПС з цього приводу полягає у тому, що оскільки загиблий врожай чи посіви не можна використовувати у господарській діяльності, то при списанні вартості таких посівів платник податку зобов’язаний нарахувати собі податкові зобов’язання з ПДВ у відповідності до вимог п. 198.5 та п. 189.1 ПКУ виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів, а за товарами/послугами – виходячи з вартості їх придбання. Ми про це писали тут.

Ще однією з обов’язкових умов, як стримує розвиток сільського господарства, є те, що фермеру для отримання статусу платника єдиного податку четвертої групи треба, щоб площа угідь (земель), на яких він буде працювати, становила не менше 2 гектарів, але не більше 20 гектарів.

Щоб змінити ситуацію, до ВРУ було внесено Законопроект №5333 від 05.04.2021.

Зокрема, законопроектом пропонується:

  • визначити, що з метою оподаткування податком на додану вартість, знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів, і, відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть податок на додану вартість як на витрати, що не використовуються у господарській діяльності;
  • зменшити мінімальний розмір площі сільськогосподарських угідь та або/ земель водного фонду з 2 гектарів до 1,05 гектарів для фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи;
  • дозволити тимчасово, до 1 січня 2022 року, платникам податку на додану вартість подавати до контролюючого органу повідомлення про наявність обставин (знищення врожаю) у довільній формі разом з податковою декларацією за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини.

Якщо закон буде прийнято, то він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Звільнення від нарахування ПЗ з ПДВ при знищенні сільськогосподарської продукції

Підпункт 14.1.191 ПКУ доповнюється новим абзацом, згідно якого не є постачанням товарів сільськогосподарські рослини, насадження ліквідуються у зв’язку з їх знищенням, або загибеллю внаслідок дії обставин непереборної сили, або сільськогосподарські тварини ліквідуються у зв’язку з їх загибеллю, падежем, вимушеним забоєм внаслідок дії обставин непереборної сили, внаслідок чого такі рослини, насадження, тварини не можуть використовуватися за первісним призначенням.

Крім того у п. 189.9 ПКУ вносяться доповнення які визначають порядок нарахування ПЗ з ПДВ на таку продукцію, а також порядок для звільнення від нарахування ПЗ з ПДВ.

ПЗ з ПДВ за п. 189.9 ПКУ не нараховуються за умови якщо сільськогосподарські рослини, насадження ліквідуються у зв’язку з їх знищенням, або загибеллю внаслідок дії обставин непереборної сили, або сільськогосподарські тварини ліквідуються у зв’язку з їх загибеллю, падежем, вимушеним забоєм внаслідок дії обставин непереборної сили, у зв'язку з чим такі рослини, насадження, тварини не можуть використовуватися за первісним призначенням, що підтверджується відповідними документами та платник податку у податковій звітності за звітний (податковий) період, в якому виникли обставини передбачені цим підпунктом, зазначив інформацію про такі обставини та довідково зазначив суму податку, що не нарахована у зв'язку із застосуванням цього звільнення.

Якщо ж платником податків відповідні документи надано не буде, то базою нарахування ПЗ з ПДВ для сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин (крім тих, що звільняються від нарахування ПЗ з ПДВ) буде ціна придбання товарів або послуг, що придбані з ПДВ та використані для виробництва (вирощування) таких сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин, та які не були включені до вартості інших товарів чи послуг, операції з постачання яких підлягають оподаткуванню.

 

Як буде перевірятись податківцями правильність нарахування податку?

Встановлює проект Закону і методи «контролю» податківців за ПЗ з ПДВ при втраті сільгосппродукції. Порядок цього контролю викладено у доповненому до п. 73.3 ПКУ абзаці, за яким контролюючий орган має право надіслати платнику податків запит про надання документів, що підтверджують наявність обставин, зазначених у новому пп. «б» п. 189.9 ПКУ, не раніше ніж через 60 календарних днів після граничного терміну подання податкової звітності з ПДВ, за звітний (податковий) період в якому зазначена інформація про настання відповідних обставин.

В свою чергу, платник податку зобов’язаний подавати документи, визначені в запиті контролюючого органу або надати інформацію про терміни їх надання у разі, якщо документи, що підтверджують наявність відповідних обставин видаються уповноваженою особою.

Якщо ж платник податку не подасть відповідні документи протягом 180 календарних днів з дня отримання такого запиту, то він буде зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з податку на додану вартість відповідно до абз. 3 п. 189.9 ПКУ (за цінами придбання товарів або послуг, що придбані з ПДВ та використані для виробництва (вирощування) такої СГ продукції).

Але нарахування таких ПЗ з ПДВ не є невідворотним. Так, у разі, якщо таким платником податку в подальшому все ж таки буде надано відповідні документи, такий платник податку матиме право відкоригувати ПЗ з ПДВ.

Окремих термінів для реєстрації таких РК проєкт не передбачає, а тому застосовуються звичайні терміни для реєстрації РК до ПН. ПКУ прямо не визначає термін протягом якого може бути складено розрахунок коригування до податкової накладної (лише зазначено, що РК має бути зареєстрований протягом 1095 днів з дати складання РК). Однак, податківці у своїх роз’ясненнях наполягали, що не може бути зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, у зв'язку із сплином терміну позовної давності. А без таких РК підстави для зменшення податкових зобов'язань у платників – відсутні. То ж, надати документи із запізненням можна, але до зменшення ПЗ з ПДВ це призведе, якщо їх надати протягом 1095 днів з дати складання ПН. 

 

Перехідний період

Разом з цим проект закону встановлює і певний перехідний період, який передбачений новим п. 75 підрозділу 2 Розділу ХХ ПКУ за яким тимчасово, до 1 січня 2022 року, платник ПДВ подає до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі повідомлення про наявність обставин, зазначених у новому пп. «б» п. 189.9 ПКУ (щодо звільнення від нарахування ПЗ з ПДВ на знищену сільськогосподарську продукцію) у довільній формі разом із податковою звітністю з ПДВ за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини та довідково зазначає у такому повідомленні суму податку, що не нарахована у зв'язку із застосуванням пп. «б» п. 189.9 ПКУ.

Отже, з дати набрання чинності нового закону і до 1 січня 2022 року платник податків надаватиме таку інформацію у довільній формі.

 

Мінімальні площі сільських угідь для фермерських господарства

Проект Закону передбачає внесення змін до критеріїв фізосіб, які належать до 4 групи платників ЄП (фермерські господарства), зокрема в частині мінімальної площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства з двох гектарів до 1,05 гектара.

Максимальна ж площа таких угідь залишається без змін – не більше 20 гектарів. Тобто змінюється лише мінімальна площа сільських угідь.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»